1, 2, 3, 4… Приказки за точната възраст!

Често родителите на малки деца срещат трудност при избора на точни книги за съответната възраст. Дали да са класически произведения за по-големи? Дълги римувани творби? Енциклопедични издания по определени теми или пък съвсем бебешорски книги с картинки? Изборът на четива в ранната възраст е наистина важен, защото помага на децата да поставят стабилни основи при научаването на нова информация.

Поредица от четири книги от изд. „ФЮТ“ предлага добър отговор на родителските търсения. „Приказки за деца над… 1, 2, 3, 4 години“ съдържат кратки текстове, съобразени с възрастта на децата (подсказана от съответната цифра) и с интересите им. По опростен начин мъниците се учат да сравняват, да броят, да не се страхуват от тъмното или да проявяват вежливост.

За да сте наясно какво да очаквате, ето и преглед на книгите:

Приказки за деца над 1 година

Написана от Манди Арчър и преведена от Екатерина Иванова и Христина Петрова (превод на стиховете), книгата предлага 6 кратки приказчици за животни. Играта на „Търси и намери“ е заела централно място в книгата, защото помага на най-малките да осъзнаят, че предметите не изчезват, когато не са пред погледа им. Страхът от къпането също е засегнат в историята за слончето Ели, а сигурността на дома е представена много мило в разказа за пингвините.

Преводът на стиховете, дело на Христина Петрова, ми допада много – чрез него се задава ритъм и четенето на приказките е особено приятно. Но пък останалите текстове дават възможност за спиране на прочита и накъсване на текста, за да се постави детето в активната позиция да издава звуци като „Хоп!“, „Цамбур“, „Пльок!“ и да играе.

Книгата завършва с нежната приспивна приказка „Пуф-паф, трака-трака!“:

„Във вагоните, нанизани в редица,

вдигат врява палави дечица.

Към страна вълшебна тръгва влака.

Тууу-тууу, трака-трака!“

Илюстрациите на Габи Мърфи са сладки и симпатични, без да са кичозни. Кориците са твърди, с мек пълнеж, а формата е квадратна.

Приказки за деца над 2 години

Както подсказва заглавието, в книгата са събрани приказки за 2-годишни. Текстът става малко по-дълъг, а темите включват трудностите при споделянето на играчки, култивирането на търпение, предизвикателствата при приспиването, задаването на стотици въпроси, насърчаването да се преодоляват предизвикателствата и справянето с разочарованието.

Историите са приятни и, освен изброените по-горе теми, помагат на децата да изследват света около тях, да учат за цветовете (базови знания чрез цветовете на балоните на мечетата), да се запознаят с метеорологичната прогноза (слънце, дъжд) и дори кога е редно да се извинят на другарчето си.

Текстът е на Джейн Риърдън, преводът отново е поверен на Екатерина Иванова и Христина Петрова (стиховете), а илюстрациите са на Джеймс Нюман Грей.

Приказки за деца над 3 години

Третата книга е за порасналите малчугани на 3 години, които не обичат да опитват полезни храни, страхуват се от тъмното, могат всичко сами и са готови да изследват света отвъд границите на дома. Към важните основни теми са прибавени броенето до 4, овладяването на посоките ляво и дясно, среща с морските обитатели, изследването на живота на самотен остров, сред облаците, в града (базови знания за природата и начина ни на живот).

Особено забавна е стратегията за предлагане на полезни храни, поднесени под формата на рисунка от грахчета, домати и моркови. Децата ще се забавляват и с броилката от първата приказка:

Едната в своето креватче първа се завива.

– Не ме е страх! – си казва тя, но на клъбце се свива.

От тъмното дочува „скръъъц!“ и тайнствена въздишка.

Подскача стреснато – дано това е само мишка!

Две малки катерички чак очите си завиват.

Повтарят си „Не ни е страх!“, но на клъбца се свиват…“

Текстът е на Джейн Риърдън, преводът отново е поверен на Екатерина Иванова и Христина Петрова (стиховете), а илюстрациите са на Габи Мърфи.

Приказки за деца над 4 години

Последната книга от поредицата показва ясно прогреса, който бележат децата в развитието си. Тук са събрани 7 истории, разказани от Манди Арчър. Те покриват разнообразни теми, интересни за децата над 4 години. Дракони, вещици и извънземни са герои в част от предложените приказки.

Докато следят колебанията и предизвикателствата, игрите и приключенията на героите, децата неусетно ще научат повече за приятелството, толерантността към различните, метаморфозата, увереността в собствените способности и добротата.

„Приказки за деца над 4 години“ позволява да тръгнете от личните интереси на детето и да сравнявате с любими истории. Елегантно вплетените послания за силата на приятелството, вярата в собствените способности, добротата и толерантността подпомагат развитието на емоционалната интелигентност. Книгата е отлична отправна точка към по-дългите текстове, които можете да изследвате заедно, докато четете на глас.

Необичайното хрумване за подготовка на еднотипни като оформление книги, съобразени с нуждите на децата на определена възраст, предлага на родителите да попълват периодично домашната библиотека с точните заглавия. Те растат заедно с децата – и като сложност на темите и езика, и като интереси. Този подход е впечатляващ и полезен.

Единствените подобни заглавия на български език са от поредицата „Точната книжка“ на изд. „ЕМАС“, които покриват дори по-малка възрастова група, но текстовете и оформлението им следват малък квадратен формат с твърди картонени страници, а обемът не позволява подробното разгръщане на приказни истории, какъвто е случаят с „Приказки за деца над… 1, 2, 3, 4 години“ (изд. „ФЮТ“).

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.

Поредица „Приказки за деца над… 1, 2, 3, 4 години“:

Поредица „Точната книжка“: