5 книги за мира

Преди не много време събрахме няколко предложения за книги за войната, с които да се инициира диалог с читателите. Но ако има хора, които са хвърлени в недоумение от безсмислието на войните, то това са именно децата. Те самите често попадат в пререкания и конфликти, но и скоро след това „заравят томахавките“, защото има толкова по-хубави начини да се прекара времето, а и толкова по-интересни неща за правене. Затова представяме на вашето внимание 5 заглавия, които разказват за мира и помирението.

„Представи си/Imagine”, Джон Ленън (изд. „Кибеа“)

Двуезичната книга поднася текста на вечната класика на Джон Ленън с предговор от Йоко Оно Ленън  и илюстрации от френския графичен дизайнер Жан Жулиен. Самите илюстрации са семпли наглед, но наситени със символика и препратки и могат да провокират редица разговори и асоциации. Посланието на песента е колкото простичко, толкова и голямо, надчовешко – какво ако изоставим всички категории, в които поставяме хора и събития, и се видим един друг като свързани в едно цяло?

„Три приказки“, Умберто Еко (изд.Лист“)

Книгата ни дава възможност да се докоснем до детските произведения на Умберто Еко, известен на българския пазар основно с литературата си за възрастни. Трите приказки са „Бомбата и генералът“, „Тримата космонавти“ и „Гномите от Гну“. В тях по изключително искрен, смел, но и насмешлив начин са представени безсмислието от разделението между хората, желанието да се властва и доминира, горделивостта и собственото мнимо превъзходство, способността на човека да вижда деструктивния потенциал във всяко нещо, както и какъв би бил светът без бомби и войни.

„Силата на мира“, Паулу Коелю (изд. „Обсидиан“)

Коелю също е автор, познат предимно с книгите си за възрастни, но той публикува за безплатно изтегляне и книги за малките читатели. „Силата на мира“ разказва за кралство, в което поданиците живеят щастливо и хармонично, докато съседните страни воюват непрестанно помежду си. Кралят на щастливата страна решава да покаже на всички колко важен е мирът.

„Торта в небето“, Джани Родари (изд. „Сиела“)

По типичния за него хумористичен начин Джани Родари представя безсмислието на войната и военните изобретения. В книгата над град Рим надвисва огромен неизвестен обект. Възрастните изпадат в паника и са уверени, че това е космически кораб и представлява огромна заплаха за човечеството. Децата обаче виждат нещата такива, каквито са – в небето лети огромна вкусна торта! Докато родителите разсъждават как тя може да ги убие и откъде се е появила, то малките се притесняват единствено дали ще успеят да я изядат, преди да се развали. Две деца, Паоло и Рита, влизат смело в тортата, минавайки през пластове сладолед, шоколад, ядки, сметана и бисквити, а това, което намират в нея, е не по-малко изненадващо от самата торта!

„Островът на барбароните“, Анет Тизон и Талъс Тейлър (изд. „Фют“)

Една книга, с която можете да разгърнете идеята за мира и помирението с по-малките. Настъпва есен, времето застудява и барбароните решават да заминат на някое топло местенце. Те откриват чуден необитаем остров, на който се отдават на почивка, забавления и морски игри. Един ден между Барбалала и Барбалячо избухва караница, разменят се обиди и накрая всяко барбаронче е сърдито на другите. На следващия ден се захващат да се отделят едно от друго. Но когато човек (а и барбарон) е фокусиран върху това колко другите са несправедливи, лоши и нечестни, лесно вижда зла умисъл в наглед обикновени неща. Накрая историята завършва със смях и споделеност!

Можем само да се надяваме повече възрастни да гледат през очите на децата. И да избират по-приятни начини да решават споровете помежду си.

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bgНие, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие помагате за насърчаването

на детското четене в България.