Асеновград, Паисиевите дни и отглеждането на читатели

През 2022 г. се навършват три столетия от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“. За да ознаменуват двете кръгли годишнини, община Асеновград, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ и Народно читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски“ отбелязват т.нар. „Паисиеви дни“ със съвместни дейности.

От петък насам асеновградчани се насладиха на литературната програма на своето читалище и на концерта на фолклорна група „Детска песен – Надежда Хвойнева“. Градската библиотека бе домакин на награждаването на изявените студенти от УНИБИТ, както и на изложбата с образци от славянската ръкописна колекция на НБ „Иван Вазов“.

Днес, 22.06., на библиотеката гостува Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“. По време на срещата си с местни преподаватели Стоева представи наръчника „Да отгледаш читател“ на Алисън Дейвид.

На фокус в представянето й беше платформата за регистриране на прочетени книги „Книгоходец“. След промяната в политиките на Goodreads, „Книгоходец“ остава най-удобното приложение, където българските читатели могат да добавят прегледаните от тях книги и да ги оценят по няколко критерия.

Събитията покрай честването на Паисиевите дни продължават. На днешния 22. юни от 18:30 ч. ще се състои и представянето на филм импресия за Паисий Хилендарски. Посетилите едноименното читалище ще имат възможността да разговарят с екипа зад продукцията и да зададат своите въпроси. Краят на празничната седмица ще постави рок групата „Сигнатура“ към НБ „Иван Вазов“ (Пловдив). От 17:30 ч. на 23. юни музикантите ще се съберат в асеновградската библиотека и ще отправят специален поздрав за нейния 40-годишен юбилей.

Не пропускайте да се запознаете с предстоящото в културния календар на община Асеновград!

– – –

Интересен факт: През 2020 г. осъвременено копие на „История славянобългарска“ се появи на родния пазар с логото на издателство „Българска история“. „Преводът“ е дело на ас. д-р Димитър Пеев от Факултета по славянски филологии на Софийски университет. Книгата се разпространява чрез сайта на издателство „Българска история“ и чрез Ozone.bg, откъдето можете да я закупите с код за 10% отстъпка DK19.

Снимки: Гергана Георгиева