Imagine/Представи си – картинна книга в помощ на човешките права

Чували сме за многобройните предимства на картинните книги, но възможно ли е с тяхна помощ да разкажем на малките деца (между 3 и 7 години) за нещо толкова сериозно като човешките права? Amnesty International* правят точно това със своята инициатива за обучение на деца и младежи чрез художествена литература (Using fiction to teach human rights). В списъка им с препоръчвани заглавия, които засягат темата за човешките права,  забелязах и издадените у нас  „Къде ми е шапката?“ на Джон Класен, „Има крокодили в морето“ на Фабио Джеда, „Сянка“ на Майкъл Морпурго и „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Лий. Картинната книга Imagine/Представи си“ (изд. Кибеа) е сред препоръките за деца над 3 години.

Красивото двуезично издание съдържа текста на незабравимата едноименна песен на Джон Ленън, съпътстван от пъстрите илюстрации на френския графичен дизайнер Жан Жулиен. В книгата е поместен и кратък, но въздействащ, предговор от вдовицата на Ленън – Йоко Оно Ленън. Няма как да не съглася с нейните думи:

„Трябва да се отнасяме с всички еднакво, независимо откъде са и на какъв език говорят.“

„Всяко добро, което сме сторили, дори и най-дребното, помага да направим света по-добър. Вие можете да го направите, аз мога да го направя, всички можем.„

Неизненадващо Жан Жулиен е избрал гълъб с клонче в човката, за да представи визуално призива за мир, толерантност и разбирателство в песента. Неговият гълъб лети над различни държави, среща различни хора и птици, които успява да помири. Илюстрациите са по детски опростени, ярки и предразполагащи към размисли.

Преводът е на Станислава Миланова, а в края на книгата ще намерите и един опит за поетичен превод, който да позволи изпълнението на песента на български.

Съзнавам, че от определена  гледна точка това луксозно издание (голям формат, твърди корици, хубава хартия и печат) изглежда като поредния опит за печалба на гърба на популярна личност/песен.  Другата гледна точка към книгата (която аз предпочитам) е да дадем воля на любопитството и изобретателността си и да използваме максимално капацитета й за забавление и учене. Ето част от заниманията, които ми хрумнаха и направихме у дома с моите деца (и двете надвишават възрастта на основната целева група на книгата, но въпреки бяха силно заинтригувани):

  • Двамата проучиха самостоятелно кой е Джон Ленън и след това ми разказаха какво са научили
  • Намериха и изслушаха оригинала на песента
  • Опитахме се да изпеем песента на български по превода в края на книгата
  • Разказах им накратко кои са Бийтълс, защо са толкова популярни и послушахме най-известните им песни
  • Разказах им за смъртта на Ленън, говорихме за насилието, защо е толкова трудно хората да се разбират и да живеят мирно
  • Говорихме кои са основните човешки права, с какво се занимава Amnesty International и за това, че част от печалбите от продажбата на книгата ще отиде за тяхната дейност
  • Говорихме защо гълъбът с маслиново клонче в човката е символ на мира, гледахме прочутите скици на гълъби на Пикасо и правихме опити да ги нарисуваме като него (с различна успеваемост J) . Друг почитател на гълъбите бил Анри Матис, така че можете да се занимаете и с него.
  • На сайта на Amnesty International можете да намерите допълнителни идеи за занимания по книгата

Виждате, че списъкът с възможности е безкраен, обикновено една тема води към друга и всичко зависи от вашите интереси и предпочитания и тези на децата. А най-прекрасното е, че в началото стоят само „една книжка с картинки“ и една вечна песен.

„Imagine/Представи си“ е отличен подарък за всяко любознателно дете, както и ценен помощник за учители, библиотекари и възпитатели, които търсят интригуващ начин да представят темата за човешките права на децата от предучилищна възраст. Не пропускайте да прочетете и „Молитва към морето“ на Халед Хосейни и Дан Уилямс – изключително въздействащ разказ за съдбата на децата бежанци.

=============================================================================

*От 2016 до 2018 година в сътрудничество с  CILIP (Институт на библиотечните и информационни специалисти), които връчват медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнауей“, Amnesty International отличават по едно заглавие от кратките им списъци, което разглежда въпроса за човешките права най-ярко. След 2018 година CILIP започват да връчват допълнителна награда, която се определя от паралелното жури от деца (Shadowers’ Choice Award), а Amnesty International се съсредоточават върху подкрепа на детското жури и селектираните писатели и илюстратори.