5+2 семейни книги с идеи за нещоправене

Живеем в препускащо време, преброено и разграфено. Кратките моменти, споделени с децата ни, стават все по-ценни и за двете страни. В отговор на търсенето на съвместни занимания, българският пазар прелива от книги с идеи за художествени проекти и експерименти. Има обаче и заглавия, които съчетават интересната и грабваща история с препоръки за дейности, свързани със сюжета. Ето някои от тях.

„Уинстън и коледното писмо“ и „Уинстън се прибира за Коледа“ от Алекс Смит, изд. „Ракета“

Двете коледни книги за мишлето Уинстън са сред най-примамливите празнични четива за децата от 5 до 10 години. Определено има защо. Всяка от тях се състои от 25 глави – по една за всеки ден от декември. С това книгите се превръщат в своеобразни календари, отброяващи дните до любимата Коледа.

Самият Уинстън е малко бездомно мишле, което се чуди как да намери топло местенце и храна, за да дочака пролетта. Лутанията му го отвеждат до загубено писмо, адресирано до Дядо Коледа. Доброто сърце на Уинстън мигом забравя за къркорещия си стомах и замръзналите уши. Мишлето впряга цялата си изобретателност и смелост, за да занесе писмото на белобрадия старец! Измежду главите на разказаната история намираме прекрасни предложения за изработка на украси, рецепти за домашни печива, сърдечни жестове към близките и др.

Надникнете в „Уинстън и коледното писмо“ през нашите очи.

„Зайчето Питър. Коледа идва“ от Биатрикс Потър, изд.Труд

Поредната книга под формата на празничен календар, съпътстващ трепетното очакване на Коледната нощ. Питър идва, за да донесе в дома на почитателите си (3-7 години) коледен дух и много моменти с мама и татко. Разбира се, след всяка глава ще намерите ясни инструкции за изработване на домашна украса и други занимания.

„В нощта на Коледа“ от изд. „Златното пате“

Коледна книга за малките приятели между 3 и 6 години. В нея са включени кратки зимни и коледни приказки и интересна информация за празниците. Наред с това, родители и деца ще се научат да пеят (и свирят) различни коледни песни, ще могат сами да изработят звезда на елхата, както и да забъркат дъхави сладки, съобразени с възможностите на детските ръце.

„Коледни писма от Феликс“ от Анете Ланген и Констанца Дроп, изд. „Фют“

Феликс е плюшено зайче с вкус към пътешествията. Той обикаля света и изпраща писма на своята обична приятелка Софи, в които й разказва за различни кътчета и места. Затова не е никак чудно, че Феликс отново изчезва малко преди Коледа. Този път обаче Софи разбира, че зайчето придружава не кой да е, а Дядо Коледа! Феликс среща много деца и разказва за различни традиции, преди да се завърне при Софи с най-специалния подарък. На страниците на книгата ще откриете и чудесна рецепта за класически шведски шафранови кифлички (т.нар. Lussekatter), която ще изпълни дома ви с топъл аромат!

Книгата ще очарова децата от 3 до 7 години. Научете повече за нея от този текст.

За да не се ограничаваме до коледната тематика, нека да обърнем внимание и на други две художествени книги с хрумки за творчески дейности:

„Защо медът е толкова сладък?“ от Мая Бочева, изд. „ТАТ Криейтив“

Първа част от трилогията, която цели да запознае децата и техните родители с живота на пчелите и тяхното значение за всички нас. Те са важни за цялата екосистема на Земята, а освен това произвежат едно от най-вкусните и полезни неща – меда! В книгата децата (3-8 години) ще научат повече за пчелите и ежедневните предизвикателства пред тях. Заедно с това ще направят сами палачинки с мед, ще пишат ноти и какво ли още не.

Поредицата „Лили чудото“ от Книстер, изд. „A&T Publishing“

В един съвсем обикновен ден Лили намира до леглото си чудата книга, изпълнена с непознати думи и символи. Книгата е вълшебна и с нея момиченцето открива, че може да прави истински магии. С нея в ръце, Лили се отправя на невероятни приключения в миналото, които ще пленят читателите между 6 и 9 години. В края на всяко заглавие от поредицата е поместено по едно занимание, с чиято помощ да се потопите в нейния свят.

Приканваме ви да отделите време не само за приказките в тези книги, но и поне за едно занимание, описано в тях. Ще подарите на себе си и децата си най-скъпия подарък – споделеност!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.