10 причини да харесаш “Малкият принц”

“Малкият принц” е най-любимата ми книга на света! Казват, че е детска книжка и задължават учениците в шести клас да я четат. Както възрастните, така и децата не обичат да правят разни неща по задължение. И затова може би много мои малки приятели не могат да се разберат и да се помирят с тази книга, написана преди много години от един мъдър французин (Антоан дьо Сент-Екзюпери). Тъжно ми е, когато децата пренебрегват малкия принц, защото като пораснат съвсем ще го забравят. Твърдо решена да преобърна лошата слава на книгата сред шестокласниците, запретвам ръкави, за да изброя поне 10 причини да харесате “Малкият принц”:

  1. Докато четеш “Малкият принц” може да изпитваш различни чувства, но е сигурно, че няма да ти е скучно.
  2. Книгата е съвсем тъничка и не хапе. 😉
  3. Възрастните казват, че книгата била написана под формата на приказка, но съдържала философски смисъл. А Екзюпери казва: “Възрастните никога нищо не разбират, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват” и “…децата разбират.”  По всичко личи, че писателят е създал някакъв таен код, който е разбираем единствено за деца. И това, ако не е супер!
  4. Красивите рисунки, които са създадени специално от автора на “Малкият принц”, са неразделна част от текста. (Те също са закодирани и се виждат истински само от деца.)
  5. Разказвачът е пилот, който каца принудително в… пустинята Сахара. И оцелява там 8 дни!
  6. Малкият принц е дете, но е много по-умен от възрастните и разбира по-добре света от тях.
  7. Малкият принц живее на астероид, който е малко по-голям от къща. Грижи се за три вулкана и една капризна, но прекрасна роза.
  8. Той пътува, носен от ято диви птици. Опознал е света и ни разказва за чудноватите планети, които е посетил и за интересните хора, с които е говорил. Чудесен начин да посетиш непознати планети, нали?
  9. Той говори с животни и цветя. Следователно ще си имате работа  с говореща роза, лисица, змия…
  10. И ти ще станеш възрастен и тогава обещавам, че с усмивка ще си спомняш приятелствата, училището, игрите, гаджетата, а “Малкият принц” винаги ще остане в специално кътче в сърцето ти.

Автор: Цветомира Дукова