Зона за момичета

Съзряването не е лесен етап от развитието на децата ни. Често сме хвърлени в недоумение какво да кажем или да предприемем и сякаш не си спомняме при нас да е било чак толкова драматично. Дали е било или  не, истината е, че времената и децата се променят. Понякога е лесно да сме адекватни, друг път е по-трудно да подходим към дъщерите си – главно защото на нас самите не всичко е било (добре) обяснено. За да опитаме да сме в помощ, събрахме заглавия, свързани с този така мъчен период.

„Какво става с мен? (книга за всяко момиче)“ на изд. Фют е изключителен помощник на момичетата по пътя към порастването. Написана е на лек и разбираем език и обяснява по достъпен начин какво е пубертетът, кои са очакваните промени, какво се случва с емоциите. Също така, засяга и теми, които често са смущаващи за подрастващите – досадните пъпки, изборът на сутиен, бушуващите хормони, първия цикъл и др.

„Книга за всяко момиче“ на Виолета Бабич (изд. „Хермес“) също разяснява промените в тялото, които се случват по време на пубертета, но се фокусира задълбочено и върху много практични неща като например как момичето да поддържа личната си хигиена, да поставя грима си, да общува с момчета. Обръща внимание и на важни за общото развитие дейности и знания – защо е нужно храната да е здравословна и разнообразна, с какво помага спортът.

„Червеното е всъщност красиво“ от Лучия Замоло (изд. „Дакелче“) се фокусира изцяло върху темата за месечния цикъл. Освен че е красива, тя „заговаря“ момичетата по въпроси, които често се определят като срамни или твърде лични. „Червеното е всъщност красиво“ ще увери девойките, че случващото се е напълно естествено и дори хубаво. Ще ги запознае с различни схващания за менструацията и ще им предложи похвати, чрез които специалните дни да отминат по-леко.

„Наръчник за момичета тийнейджъри за (почти) всичко“ (изд. „Хермес“) предлага отговори за повечето наболели въпроси за пубертета. Авторът, д-р Шари Кумс, е и семеен и детски психотерапевт, така че в книгата са засегнати и по-широки теми като училището, социалните мрежи, отношенията в семейството и др.

Да опознаеш тялото си и процесите в него безспорно е важно, но едно момиче е много повече от това! Също толкова важно е и как заявява себе си в общността и обществото. „Изкуството и начинът да бъдеш страхотно момиче“ от Ирен Кола (изд. „Унискорп“) е наръчник за добри маниери, с чиято помощ момичетата ще знаят как да се държат и как да реагират във всяка ситуация.

Търсите идеи за заглавия, свързани със сексуалното образование? Погледнете тази статия и предложенията за книги на тази тематика в края й.

 

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bgНие, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването 

на детското четене в България.