Защо е полезно децата да четат научнопопулярни книги?

Екипът ни често чува: „Детето няма време да чете, то трябва да учи!“. Макар да звучи парадоксално (умението за четене Е в основата на ученето), този израз не ни изненадва. Неразбирането за важността на четенето като процес идва от подсъзнателното приравняване на книгите с художествени произведения. Те пък се приемат за обект или на часовете по литература в училище, или за „свободното“ време, което не е заето със спорт, уроци по програмиране/езици, т.е. за времето за губене. То, разбира се, в днешно време е съвсем малко.

Истината за четенето е съвсем друга и е обект на изследванията на много науки. Интересна и полезна за възрастните може да е гледната точка на доц. Милена Цветкова, описана в „Книгата като медия“ (изд. „Ентусиаст“) и в различни нейни статии, посветени на четенето и достъпни в интернет пространството. Четенето и книгата не би трябвало да се приравняват с литературата, която обхваща само и единствено художествените произведения. Защо? Защото в книгите се съдържа не само литература, а наука и знания.

Александра Георгиева – начален учител с интереси към научнопопулярните издания за мъници, споделя своите 12 наблюдения за ползите от четенето на нехудожествени заглавия за/с деца. Съгласни ли сте с нея?

 1. Както приказките и романите обогатяват вътрешния свят на детето и го отвеждат на великолепни и интригуващи места, така научнопопулярните четива показват на децата „магията“ на техния свят, който е изпълнен със съвсем реални чудеса.
 2. Научнопопулярните заглавия са подходящи за всяка възраст. В тях се съдържа само истина. За съвсем малките деца книгите са пълни с илюстрации, които обясняват как функционира това, което изпълва сегашния им мироглед. А с възрастта на децата се задълбочават и знанията в книгите.
 3. Науката учи на критично мислене. Тя показва кое е и кое не е. Съвсем недвусмислено отделя доказателствата от измислицата. Изгражда здрави основи на рационален поглед върху заобикалящата ни реалност. Смятам, че в днешната действителност е много важно, децата да могат да боравят с информация.
 4. Тези книги са изключително разнообразни. Всяко дете може да намери темата, която истински го вълнува и предизвиква – готварство, математика, оцеляване сред природата, открития, програмиране и какво ли още не.
 5. Научнопопулярните книги представят света около нас – наука, технологии, география – по лесен, смилаем и разбираем начин и предоставят на децата чудесна основа за развитие на техните знания и способности.
 6. Колкото по-рано децата се докоснат до научнопопулярните четива, толкова по-рано ще си задават въпроси за заобикалящия ги свят. В бъдеще ще могат научно и философски да развиват идеите си.
 7. Научнопопулярните четива имат връзка с ежедневието на учениците. Те кореспондират с изучаваните учебни предмети. По този начин правят преподадения училищен материал значително по-интересен и запленяващ. Освен това допринасят за по-доброто представяне на детето в проекти, състезания и олимпиади.
 8. Научните достижения, описани в научнопопулярните книгите, са и в интернет. Излишно е да се заблуждаваме, че учениците не трябва да използват информационните технологии. Значително повече смисъл има в това, да ги научим какво и как да търсят. Всяка порция информация, подадена в книга, може да доведе до значително проучване по темата в интернет.
 9. Този тип четива ще ви помогнат да видите интересите на децата си и ще ви предложи начини да ги насочите в правилната за тях посока. (Не всички деца могат да станат блестящи програмисти, но това и не е нужно. Част от тях биха могли да се посветят на медицината, физиката, геологията, например.)
 10. Успелите хора са умни. За да бъдеш успешна личност сега, а и занапред, не трябва да имаш папка с дипломи, а да бъдеш комбинативен, креативен, да виждаш как работи системата, за да знаеш накъде да поемеш. Научнопопулярните книги развиват ума на децата, правят ги умни. 
 11. Не всички деца могат да станат блестящи програмисти, но все пак програмирането за подрастващи е полезно занимание. Дори само да се докоснат до основите на програмирането, те ще да видят как се изгражда логическа верига; ще раздробят големия проблем на малки задачи; ще знаят на какъв език говорят машините.
 12. Научнопопулярните четива могат да бъдат изключително полезни и забавни и за родителите. Ще се изненадате колко много не знаете!

Ако се чудите кои нехудожествени книги са подходящи за Вашето дете, проверете в категория „Нещотърсачи“.

 

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.