„Какво са микробите?“ – енциклопедия за първите въпроси и отговори на Вашето дете

Детските заглавия за най-малките се асоциират преди всичко с приказки или с богато илюстрирани книги. Но има и научни заглавия за малчовци. Съвсем истински, които обясняват на достъпен език научни факти. Ако се чудите дали това е важно, прочетете повече тук.

„Първи въпроси и отговори. Какво са микробите?“ (изд. ФЮТ) е книжка, посветена на миниатюрните живи организми. От нея ще разберете какво са вирусите и бактериите, къде живеят те, какво правят и как можем да се предпазим от тях.

Изключително впечатлена съм от това издание, защото вътре се говори за няколко доста важни неща.

  • Споменават се домашните любимци, тяхното àко и защо то трябва да бъде почиствано.

В нашето общество, за огромно мое съжаление, голяма част от хората, притежаващи домашни любимци, не желаят или не намират за необходимо да почистват след тях. Хубаво е децата да знаят защо подобно действие е важно и един ден, когато са способни да бъдат коректив на възрастните, да им разкажат.

  • Обяснено е в две изречения как ваксината учи тялото да се защитава. Децата разбират, че трябва да са имунизирани, защото иначе телата им няма да се справят с болестите.

Отговорност на родителите е да разкажат на малките читатели защо медицината е сравнима с истинска магия и колко е важно за цялото ни общество, че има учени, посветили живота си да помагат на хората.

  • Авторите на книжката показват как тялото ни е достатъчно силно и способно да се предпазва само от микробите.

А днес все по-рядко се срещат деца, които играят в локвите от дъжда, ядат сандвич, докато тичат след топката или имат смелостта да изядат череша направо от дървото.

Форматът на книжката сам по себе си е чудесен – малка, лека, с картонени страници и капачета. Можете да я носите навсякъде, да я оставите в ръцете на неумелия читател без да се притеснявате, че детето ще я скъса.

Илюстрациите са красиви, стилизирано-реалистични и съвсем равностойни на чудесните обяснения. Микробите изглеждат много симпатично, чак да ти се прииска да погледнеш в микроскоп и да видиш дали наистина се усмихват.

Книгата е част от поредицата „Първи въпроси и отговори“ (изд. ФЮТ). Дава достоверни обяснения на редица въпроси, които вълнуват децата и е прекрасен повод да им покажете как науката е навсякъде около нас и ни помага да разберем как работи света.

Не пропускайте да прочетете и ревюто на Вал Стоева за книгата.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.