Юлисес Мур: Островът на маските

„В мечтите си моряци сме обикновени,

не котви, кораби и капитани,

а мъже на борд и винаги от знание лишени

за пътя, водещ към красиви пристани.“

Поредицата на Пиердоменико Бакаларио за Юлисес Мур (изд. „Егмонт“) ми допада изключително много. В нея главните герои Джейсън, Джулия и Рик вървят по пътечка през вековете, завещана им от стария собственик на Вила „Арго“ – Юлисес Мур. Докато разкриват тайните на Вратите на времето, разпръснати из Килмор Коув, децата пътуват на борда на „Метис“ и се стремят да изпреварят ужасната Обливия Нютон, която се опитва на всяка цена да контролира Вратите.

В „Къщата на огледалата“ трите деца разбират, че следващата загадка се крие във Венеция и носи името Питър Дидалъс. Старият приятел на Пенелопе и Юлисес Мур вероятно се крие в древния град, опитвайки се да поправи предателството си към своите приятели и да се скрие от очите на Обливия Нютон. За нещастие и ужасната дама знае местонахождението на английския часовникар – трябва само да подкупи някой от тайната полиция на Венеция, за да узнае къде живее Питър. Този подкупен венецианец носи псевдоним граф Пепел, а пълната кесия с пари развързва езика му. Така започва и четвъртата част на поредицата „Островът на маските“.

Докато коварната Обливия търси Дидалъс, трите деца не стоят със скръстени ръце. Те се отправят към Венеция с надеждата да разгадаят загадката на правилния ключ и ДИДА. Що за странни знаци им е оставил майстор Питър? Това ще се опитат да разберат Рик и Джулия с помощта на Алберто и Росела Калер. Къде е Джейсън в това време? Той ще трябва да се справи с мошениците Диего и Диегита, които внезапно се озовават не във Венеция, а в Килмор Коув! Тук на помощ ще им се притече пазачът на фара Ленард Минаксо, който крие много тъмни тайни…

„Островът на маските“ ще сложи край на търсенията и на Обливия, и на децата. Но дали краят няма да се превърне в поредното начало за пътешествениците, следващи стъпките на Юлисес Мур? Какви изненади ще открият тримата герои и какъв ще е следващият им ход? Това ще ни разкажат „Каменните пазачи“ по-нататък…

Поредицата „Юлисес Мур“ е подходяща за читателите на възраст от 8 до 13 години, които обичат загадките, пътешествията до тайнствени страни и приключенията от всякакъв вид. Авторът Пиердоменико Бакаларио умело вплита в сюжета препратки към периоди от историята, важни за развитието на цивилизацията ни, като същевременно поднася информацията толкова елегантно и ненатрапчиво, че неусетно предизвиква любопитството на децата.

Оформлението на книгите от поредицата е чудесно и носи един неподражаем привкус на приключение, дебнещо зад всяка страница. Илюстрациите, дело на художника Якопо Бруно, превръщат книгите в истинска наслада не само за въображението, но и за окото.

Автор: Вал Стоева