„Вирусът“ предлага да поставим основите на научните знания

Вече повече от година човечеството живее в условия на пандемия. Начинът ни на живот се промени сериозно и завръщане към стария не се очертава скоро (ако изобщо се случи). Едни от най-потърпевшите са децата.

В различни моменти тe бяха принудени да учат онлайн седмици наред, да не излизат от дома, да не се разхождат в паркове и планини, да не играят на детските площадки, да не се виждат с приятели. Свикнаха да ходят с маски, да мият и дезинфекцират ръцете си непрестанно.

При всички изгледани и прочетени новини, информации и пресконференции, вярвам, че голяма част от децата не са наясно какво е вирус, как работи имунната система и има ли смисъл от предпазните мерки, които ги караме да вземат.

Ако децата ви са ви затрупвали с тези или подобни въпроси и сте изпитали затруднения да им отговорите разбираемо, книгата „Вирусът и други мънички организми“ (изд. „Ракета“) е неоценим помощник.

Ясно, простичко, разбираемо и с много конкретни примери от ежедневието полският писател Богуш Янишевски запознава децата с различни микроорганизми, като набляга на бактериите и вирусите.

Повечето от тези микроорганизми в книгата са наречени с човешки имена като Веси, Росен, Стефан, Яна.

Вирусът на КОВИД-19 пък е наречен с често срещаното Петър.

Вирусите и другите мънички организми са представени с подобно на човешкото поведение, предимно чрез диалози и съвсем кратки обяснения на различни понятия.

Така децата могат да разберат в най-общи линии устройството на клетката, имунната система, мутацията на вирусите, а също и:

  • защо и как вирусите проникват в човешкото тяло
  • как се се заразяваме и разболяваме
  • как реагира организмът ни
  • какво е имунна система
  • какво представляват ваксините
  • колко бързо могат да се разпространят вирусите

Специално внимание е обърнато на пандемията от КОВИД-19. Децата са поставени на мястото на вируса Петър и от неговата гледна точка проследяват вероятното начало на заразяването, скоростното разпространение по света и мерките за борба с вируса.

Книгата е илюстрирана от Макс Скорвидер. Отличното чувство за хумор в илюстрациите се съчетава с такова и в текста. Получава се ангажираща, забавна и четивна книга по важни теми, която в никакъв случай не стои лековато или повърхностно.

Книгата е подходяща деца над 8 години, като по-големите могат да я прочетат сами, а по-малките – заедно с възрастен. „Вирусът“ предлага научно достоверна информация, без конспиративни теории или спекулации.

Изданието е с твърди корици и качествено изпълнение, което позволява многократно четене и използване на книгата като своеобразен справочник. Преводът от полски е на Милена Милева.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.