Викингите идват за радост на българските читатели

Историята твърди, че първото впечатление на европейците от викингите било ужасяващо. През далечната 793 г. те нападнали манастира Линдисфарн в Англия и всели страх. Набезите им продължили и в следващите векове и затова съвсем не е учудващо, че финландският писател, илюстратор и карикатурист Маури Кунас озаглавява книгата си за хората от Севера именно „Викингите идват!“ (изд. Дамян Яков) с удивителен знак, който предупреждава веднага да си плюете на петите и да се спасявате.

Викингите обаче имали и положителни черти – били опитни мореплаватели и умели търговци, безстрашни мъже и жени, за които честта била всичко, ценители на поезията и добре разказаните истории, известни по техните земи като саги. Именно викингските саги използва Маури Кунас за основа на книгата си.

„Викингите идват!“ разказва 8 истории на достъпен за малките читатели език, с чувство за хумор и очарователни илюстрации. Сагите за Кари Бързака, Досетливата Оса, Ерик Берсерка, Уне Съновидеца, Арне Късметлията, Торфин Врескалото, Гунар и дори кравата Ягодка са кратички, увлекателни и лесно предизвикват усмивки, заради неволите на героите, провалените планове на разни злонамерени личности и хумористичните заключителни стихове на Сигвалд Сладкодумеца.

В рисунките на Кунас викингите са представени със симпатично чувство за хумор и ирония (Кунас е рисувал политически карикатури за финландски вестници) като антропоморфни кучета, котки, прасета, вълци и т.н. Илюстрациите му са във весели цветове и изобилстват с множество закачливи подробности, към които да се връщате при всяко четене.

Освен с древните саги на викингите, книгата запознава децата съвсем накратко и с градовете, къщите и корабите на викингите, тяхната представа за света, боговете и обичаите им. Някои от подбраните факти бяха изненада за мен. Например, най-старият парламент в Европа (Алтингът) е свикан за пръв път в Исландия през 930 г. в долината Тингвелир, която днес е туристическа забележителност. Произходът на думата „банка“ пък идва от викингската дума за пейка – като пейките, на които седели гребците в бойните им кораби и в които съхранявали плячка и ценности.Big Smile

„Викингите идват!“, в чудесния превод на Росица Цветанова, е идеална книга за първоначално запознаване с викингите. Подходяща е за деца над 5 години и можете (даже е за предпочитане) да я четете съвместно. Множеството красиви и забавни илюстрации и не прекалено дългите текстове позволяват да се редувате при четенето, а неуверените читатели да упражняват читателските си умения.