Великите българи (за деца и родители)

Когато настъпят празници, свързани с историята на България, се сещаме да разказваме на децата за подвизите на велики сънародници. Учебниците бълват патос, внушавайки у децата родолюбиви чувства за славни юнаци, велики царе и смели революционери. Но често се оказва, че малките не знаят почти нищо за историческите факти и за истинските подвизи на предците си – останало им е само едно чувство, че трябва да се гордеят с произхода си, без да им е ясно защо.

Този псевдопатриотизъм, който възпитаваме поколения наред, води до задънена улица. Имената на важни български личности се забравят, за живота им се знае твърде малко от новото поколение, а историята понякога бива изкривявана, което внася смут и насажда нетолерантност в обществото. Вероятно за да промени тази погрешна тенденция, Христина Йотова съставя „Великите българи за деца и родители“ (изд. „СофтПрес“)безценен наръчник по българска история. В него са събрани най-колоритните, най-важните и интересни образи от 13-вековната история на страната ни. Техните съдби и дела са разказани като приказки, без излишен патос, но съвсем честно и с уважение. Йотова е подбрала изключително интересна информация, която майсторски се вплита в тъканта на историята и пред погледа на читателя изпълва със смисъл думата „величие“.

„Какво е величие?

Според тълковните речници, в които се обяснява значението на различните думи, величието е наличие на качества, предизвикващи преклонение и уважение.

Такива качества може да притежава отделна личност – поет, писател, артист, художник…. Без изключение тези хора винаги са ярки, запомнящи се личности, постигнали върхове в творчеството си или в дейността, на която са се посветили. Те вдъхновяват с примера  си и увличат след себе си последователи.

…И това, което изпълва душата ни, е преклонение пред таланта, упоритостта и постоянството, пред волята, решителността и трудолюбието, пред издръжливостта, усърдието и куража…“

– въведение, „Великите българи за деца и родители“

Книгата е разделена на 13 глави. Част от тях са посветени на отделните личности, чиито имена всеки знае и помни: хан Аспарух, хан Крум, княз Борис, цар Симеон, св. св. Кирил и Методий, цар Самуил, Паисий Хилендарски, Г. С. Раковски, Каравелов, Левски, Ботев. Техните дела са крайъгълните камъни в българската история, но тук са описани увлекателно както подвизите им, така и факти от живота им, които са ги подтикнали да бъдат будители, да действат за благото на другите. Систематизираното поднасяне на информацията позволява на читателя да си изгради завършени образи и помага дори на най-малките да научат кой стои за имената, които ще слушат години наред.

Освен главите, посветени на отделните личности, Христина Йотова включва в книгата войводите, предвестници на Освобождението и апостолите на Априлското въстание. Техните имена също се споменават често в учебниците, но съдбите им са още по-малко познати на голяма част от българите. Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Филип Тотю, Бенковски, Икономов, Захари Стоянов – това са някои от личностите, за чиито драматични съдби можете да прочетете в двете сборни глави на „Великите българи за деца и родители“.

Книгата, съставена от Христина Йотова, е изпълнена професионално не само от гледна точка на историческата истина, но  и по отношение на възпитаването в родолюбие. Систематичното представяне на информацията и лекото й поднасяне на читателя, – без суховати и скучни дърдореници или високопарни словоизлияния, – превръщат сборника в незаменим помощник както на учителите, така и на родителите. Надявам се, че книгата е само началото на поредица от подобни сборници, разказващи по достъпен и интересен начин за живота и делата на великите българи, при това не само в областта на държавното управление и освободителните борби.

Автор: Вал Стоева