Приказки страшни за деца безстрашни

В деня на нашумелия напоследък в България празник Хелоуин, в който малки и големи нахлузват страховити костюми и събират лакомства, ние ще отбележим празника с прочит на една нова книжка на българския пазар – “Приказки страшни за деца безстрашни”.

В книгата са събрани някои от най-любимите класически детски приказки, в които ще срещнете вещици, чудовища, вампири и други герои, достойни да послужат за костюм за Хелоуийн. Освен “Огнивото” на Андерсен и “Страшният дух” на Шехерезада, съставителите са подбрали и не толкова известни произведения – например българската приказка “Вампирска невяста” и ирландската история за “Тиквеният фенер”. Адаптацията на класическите произведения е изключително успешна и те се четат с лекота, оставяйки у читателя усещането, че е е потопил в света на баба Яга, на хитрия Джак и бобеното стъбло или на Хензел и Гретел.

Въпреки заглавието, което може да разколебае по-притеснителните родители (избягващи страховити истории), книгата всъщност е прекрасен източник на добре подбрани и адаптирани приказки, в които доброто винаги побеждава, а благородството, любовта и справедливостта възтържествуват. Сравнително непознатите текстове като приказката за Кендзо Победителя и мошеника Джак, от който тръгва традицията за тиквените фенери, допълват класическите произведения по чудесен начин. И още нещо: поздравления към Милена Радева за красивите илюстрации, превръщащи книжката в страхотен подарък.

Весел празник, скъпи принцеси, духчета и дяволчета!

Автор: Вал Стоева