Хари Потър и Огненият бокал. Илюстровано издание

Ако за пръв път посягате към книгите за момчето магьосник Хари Потър, вие сте истински щастливци. Вълнението и изумлението, безсънните нощи с книга в ръка и неизменната любов към поредицата ще оставят своя отпечатък в сърцето ви, но все още няма как да го знаете. Онези, които живеят с магията на Хари Потър вече 20 години, могат хем да се радват на щастливата ви среща с героите на Дж. К. Роулинг, хем да ви завиждат благородно.

След успеха на поредицата от седем книги, екранизациите и допълнителните издания като „Приказките на барда Бийдъл“, „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и „Куидичът през вековете“, издателство Bloomsbury решава да предложи на почитателите на поредицата, но и на бъдещите читатели, изключителни колекционерски издания.

Изцяло илюстрирани, те са шедьоври, които не само стоят добре на рафтовете в библиотеките, но провокират нови прочити и търсене на детайли, доизмислени от въображението на илюстратора Джим Кей. Британският художник е натоварен с отговорната задача през 2013 г. и до днес са издадени четири книги от поредицата за Хари Потър, изцяло изрисувани от умелата му ръка.

След илюстрованите издания „Хари Потър и Философският камък“, „Хари Потър и Стаята на тайните“ и „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“, през есента на 2019 г. на български се появи и „Хари Потър и Огненият бокал“ (изд. „Егмонт“). Ето какво ще откриете в книгата:

По традиция четвъртата част от поредицата отново ни отвежда в дома на семейство Дърсли и ни прави свидетели на техния ограничен и лицемерен начин на живот. Ваканцията на Хари е една идея по-малко потискаща, благодарение на страха, който Дърсли изпитват към кръстника на Хари – престъпник-беглец. Докато се бори с този начин на живот, момчето сънува ужасяващ сън с Волдемор, а белегът на челото му започва да го боли.

Поканата от г-н и г-жа Уизли да им гостува е истинско спасение. След драматично-комично отпътуване от къщата на Дърсли, Хари се озовава в компанията на многобройното, шумно и жизнерадостно семейство Уизли – в рязък контраст с „нормалните“ му мъгълски роднини. Всички са превъзбудени и въодушевени от предстоящия финал на световното първенство по куидич между Ирландия и България, а с недомлъвки, половинчати подмятания и тайнственото изчезване на магьосницата Бърта Джоркинс, Дж.К. Роулинг заплита поредната година на изпитания и изстрадани житейски уроци за Хари, Рон и Хърмаяни.

В „Хари Потър и Огненият бокал“ ще се срещнете с много нови герои, част от които учат в „Бобатон“ и „Дурмщранг“. Ще присъствате на изключително вълнуващия финал по куидич, в който България заема важно място (вгледайте се внимателно в илюстрацията на Джим Кей – открихте ли българското участие в нея?). Тримагическият турнир ще ви държи в напрежение, а изпитанията, които се налага да преодолеят героите и появата на смъртожадните ще ви покажат ясно силата на волята, смелостта и приятелството.

Илюстрациите на Джим Кей засилват до крайна степен емоциите – те са точто толкова пъстри или тъмни, колкото трябва, за да помогнат на читателя да „влезе“ в книгата и да не иска да си тръгне. Всичките 454 страници, заедно с форзаца, твърдите корици и обложката, привличат като с магия и приковават часове наред над романа.

Магията трудно може да бъде описана – тя се чувства и преживява лично. Ако все още не сте чели книгите за Хари Потър, препоръчваме ви да започнете вълнуващото си пътешествие от илюстрования перон 9 ¾, от който потегля червеният локомотив на „Хогуортс Експрес“. Не пропускайте да се насладите на работата на Джим Кей – всяка капчица боя е превърната в изумителен детайл, който подчертава майсторството на Дж.К.Роулинг.

Ако пък сте чели романите, проверете дали и при вас ще се случи същото: когато отворите илюстрованите книги, сякаш четете историята на момчето магьосник за пръв път!

Книгите ще намерите тук: