Упражнения по писане за начинаещи писатели

С кампанията „Бисерче вълшебно“ екипът на „Детски книги“ се стреми да насърчи децата да четат и да бъдат читатели с мнение. Много от тях обаче искат да бъдат писатели и да създават свои собствени истории. Как можем да им помогнем и да ги насърчим? Британският детски писател Кристофър Едж се е заел с тази нелека задача и резултатът е наръчникът „Как да пишем страхотни истории!“ (изд. Софтпрес).

В първата част на книгата ще откриете кратки статии по основни въпроси за създаването на каквато и да е история – от хрумването на идеята, през измислянето и създаването на героите, изграждането на обстановката и диалозите, до избора на заглавието.

Втората част е своеобразно упражнение по жанрове (нямаше как да не се сетя за „Упражнения по стил“ на Реймон КьоноSmile). Децата получават конкретни съвети как да напишат детективска, романтична, смешна, криминална, фентъзи, страшна и какви ли още не истории. Едж дава своите съвети по много увлекателен и динамичен начин, като успява да привлече и задържи вниманието на начинаещите писатели. А трябва да имате предвид, че голяма част от тях не обичат да получават съвети и наставления за писането си.

Изключително полезни и практически са рубриките, срещащи се във всяка тема.

  • „Мрежи от думи“ (много удачно изобразени като паяжини) дава набор от думи, подходящи и често използвани във всеки отделен тип истории.
  • „Код червено!“ изостря вниманието към граматичните, правописни и пунктуационни правила. 
  • „Писателят казва“ съдържа съветите на Едж за конкретни затруднения, основаващи се на собствения му богат писателски опит.

Истинското попадение за мен обаче е рубриката Направление „Вдъхновение“. В нея Едж използва като примери в подкрепа на своите съвети изобилие от цитати от съвременни детски книги. В края на книгата е поместен списък с всички цитирани заглавия, като дори е посочено кои от тях са издадени на български. Така дори и писателският плам на децата да угасне, книгата ще може да стане източник на препоръки за следващи четива. Laughing

Важно е да се отбележи, че атрактивността на „Как да пишем страхотни истории!“ се дължи не само на непосредствения и разбираем стил на писане на Едж, а и на забавните и пъстри илюстрации на Нейтън Рийд, които отлично визуализират съветите на писателя и подчертават чувството му за хумор. Преводът на книгата е дело на известната детска писателка Юлия Спиридонова – Юлка, която се е справила отлично и като преводач. Екипът ни вярва, че тя също може да добави свои съвети и остава да се надяваме на родно продължение на добрата английска хрумка.

Книгата е номинирана в категория „Нещотърсачи“ на наградата „Бисерче вълшебно“ 2018.

Днес в рамките на литературния фестивал за деца и младежи от 10:30 в Камерната зала на Младежки театър „Николай Бинев“ в София можете да се включите в работилницата „Как да пишем страхотни истории?“. Водач в света на писателите ще бъде писателката и преводач Юлия Спиридонова.

Автор: Лора Филипова