Учим азбуката на комикса с „Манга Академия“

В нашето общество все още се ширят известни предразсъдъци относно комиксите – че разсейват от „истинското четене“, че предлагат празно забавление, наместо да поучават и прочее. В същото време именно комиксите са причината много деца да станат или останат читатели. Любимите на малчуганите поредици за Малкия Никола, Ана Ана и мумините носят радост, хитри идеи и неочаквани прозрения.

Но възможностите на комикс изкуството не се изчерпват с истории за най-малките. Графичният роман по „Под игото“ и книгата на Лив Стрьомквист за половото образование са чудесни примери за приспособяването на големите теми към потребностите на съвременните читатели. Освен за четене, комиксите са интересни и за правене – обмислянето, поднасянето, сглобяването на отделните етюди, изобразяването на емоциите, звуците и взаимодействията, синтезирането на историята в няколко кратки, но чудесни реплики, са вдъхновяваща, но сложна задача. Да помогне с изпълнението й се е заел екипът на „Манга Академия“, чиито комикс курсове* стартират през октомври.

Имайки предвид човека, стоящ начело на „Манга Академия“ (Анна Цочева, която познаваме от ювелирната й работа по „Орелът, врабецът и капчукът“ и „Обезкуражи злото“) очакванияата ни към курсовете са заслужено високи. На пръв и втори поглед заниманията звучат повече от обещаващо. Разбираме, че обхващат целия процес по създаването на един комикс – както техническите аспекти на рисуването (анатомия, перспектива, композиция) така и писането, изграждането на светове, дизайна на герои и подредбата на страници. Уроците ще помогнат на децата да се научат да:

  • илюстрират уверено;
  • разказват увлекателно;
  • създават убедителни персонажи;
  • планират проекта си.

Особено хубавото е, че упражненията включват както практика, така и четене и обсъждане в малка група (до осем деца). Подходящи са както за начинаещи, така и за по-напреднали илюстратори от 10 до 13-годишна възраст. Заетостта не е голяма (за да не страда учебният процес!), но е достатъчна – по два часа всяка седмица до приключването на курса. Цената за участие варира между 105 и 130лв/мес. в зависимост от това дали детето посещава курсовете на място в София, или се включва чрез онлайн платформата Discord.

Освен за по-малките, „Манга Академия“ предлага и курсове за деца над 14 години. Заниманията продължават по 3 часа, а цената варира от 120 до 150 лв. Регистрацията за участие и в двата курса е отворена – запишете се от този адрес. Разгледайте и блога на Академията, откъдето можете да научите повече за това как да давате обратна връзка, ако не разбирате нищо от рисуване, и кои са рядко споменаваните неща, които пречат на твореца във вас да се разгърне.

Илюстрации на корицата и в статията: проекти на курсисти в МА