„Стара хартия за нова книга“ с десето юбилейно издание в София и Пловдив

Този уикенд националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ ще отпразнува своя десети юбилей. Кампанията, организирана под надслов „Почисти и прочети“, насърчава грижата към околната среда и любовта към четенето. Началото й бе поставено на 15. септември 2013 г., когато инициаторите и партньорите й се обединиха около идеята за важността на възпитаването в любов към природата и книгата.

В събота (17. септември) от 10.00 до 13.00 часа на пловдивския площад „Стефан Стамболов“ събирането на стара хартия ще тече с пълна пара. Всяко дете, доведело възрастен придружител с поне 5 кг. рециклируема хартия, ще получи нова детска книга по избор. В празничната програма на събитието ще се включат младите таланти от Вокална група „Бамбини“, Хор „Евмолпея“, Формация за автентичен фолклор „Куклици“, Хор „Детска китка“, Школа по съвременни танци, Школа по художествена гимнастика и джаз-балет, Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ и Вокално студио „Синтез“. Всички състави и формации са част от Общински детски комплекс – Пловдив. А постановката „Цирк“ на „Театър на приказката – София“ ще бъде специален подарък за всички малки екогерои.

В неделя (18. септември) между 10.00 и 19.00 часа на столичния булевард „Витоша“ №37 децата на София ще могат да предадат излишната вече хартия на своите семейства срещу четиво по избор. В избора на нови книги ще помагат популярни лица от ефира на Bulgaria ON AIR. Както и в Пловдив, за всички деца, донесли допълнителни 5 кг. хартия, е подготвена изненада – книгата „Пазители на планетата“, пълна с факти, активности и съвети за опазване на природата. Така в рамките на празничния ден един участник в кампанията може да се сдобие с до две книги.

Освен ня тях, децата ще могат да се насладят на музикалните изпълнения от звездите на „Бон-Бон“ и Voice Academy, на театралната постановка „Приказка за юначета с празни тумбачета“ от „Театър на приказката – София“, на фокусите и вълшебствата на Ненчо Илчев. Всички малки екоинтусиасти ще могат да се включат в подготвената от Фондация „Светът на Мария“ работилница за изработка на свещи и картички и да запечатат момента в специална фото будка. Кампанията е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Любопитен (и насърчаващ факт): За девет години в инициативата са се включили над 55 000 деца, предали близо 300 тона хартия и спасили от изсичане 3860 дървета!

Организатори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Нейни партньори са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“, а медийните й партньори са Bulgaria ON AIR, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, noviteroditeli.bg, purvite7.bg. Каузата е подкрепена от „Албо груп“ и издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“, „Златното пате“.