Ученици избраха най-смешните детски книги във Великобритания

Известни са победителите в наградите за най-смешни детски книги „Laugh Out Loud” (“The Lollies”), съобщава The Guardian. Специалната церемония се състоя на 21 юни в Лондонския лиричен театър. Сред отличените имена е познатият на българската публика Дейвид Бадиел с книгата си „Агенция за родители”. Той печели в категорията книги за деца на възраст между 9 и 13 години.
В категорията за най-смешна илюстрирана книга победител е „I Need a Wee!” на Sue Hendra (автор) и Paul Linnet (илюстратор). Най-смешната книга за деца на възраст между 6 и 8 години е „Badly Drawn Beth” на Jem Packer (автор) и Duncan McCoshan (илюстратор).

„Хуморът ни обединява”, споделя Майкъл Розен, който е част от журито на наградите. „Ако поставиш забавните книги в центъра, ще напомниш на възрастните, че четенето за удоволствие трябва да бъде на същото място”, допълва той.

Процедурата по избора на заглавията се състои от първоначално селектиране на 4 заглавия за всяка една категория от специално жури. В следващия етап ученици от различни училища четат и дискутират избраните заглавия, за да гласуват за най-смешните от тях.

Наградите, наречени още „The Lollies”, се раздават по инициатива на издателството за детски книги Scholastic, като отговор на спрените Забавни награди за детски книги на името на Роалд Дал („Roald Dahl Funny Prize”). Решението за създаването на наградите е и резултатът от изследване на издателството, според което почти 2/3 от децата на възраст между 6 и 17 години предпочитат да четат забавни книги.