Целувката, която е различна от очакванията ти

Тийнейджърските години са времето, в което опитваме да утвърдим себе си, да покажем, че сме уникални и голяма част от усилията ни отиват да се правим на различни пред останалите. А какво се случва, ако наистина сме различни, но по начин, който връстниците ни и обществото като цяло не възприемат много добре? „Целувката“ (изд. „Ергон“) на Джаклин Уилсън разказва точно такава история.

Силви и Карл са най-добри приятели от бебета. Двете деца са си създали свой свят: пишат собствена поредица „Хроники на Стъкления свят“, в която царуват крал Карло и кралица Силвиана, а бараката в двора на Карл, наречена Стъклената хижа, е тяхното убежище, в което се изолират от външния свят. В представите на Силви тя няма нужда от друг приятел, нито пък Карл има нужда от друга приятелка, и те ще прекарат целия си живот заедно.

Нещата обаче се променят, когато двамата вече не учат в едно училище и не са неразделни по цял ден. Силви се чувства изоставена без приятеля си, а Карл започва да страни от нея и се затваря в себе си. Неочаквано дребната и невзрачна Силви се сприятелява с готината Миранда, най-популярното момиче в училище. Зад това прибързано приятелство обаче май прозира желанието на Миранда да „отмъкне“ Карл и да застане между него и Силви. Нейното нахакано и предизвикателно поведение всъщност прикрива липсата на обич и внимание у дома. Към тяхната компания се прибавя и Пол – съученик на Карл, когото той много харесва. Животът често си играе с нашите планове и очаквания и отношенията между Карл, Силви, Пол и Миранда няма да се развият в очакваната посока. Кой кого обича?

Стъклената хижа на Карл, събрала колекцията му от всевъзможни стъклени предмети, е отражение на душата му – красива и много крехка. Смелостта му да разкрие чувствата си впечатлява и предизвиква възхищение. Истината обаче шокира, наранява и боли като порязване от стъкло. Момчето се бори с осъзнаването на сексуалната си ориентация и за него е много трудно да събере отново парчетата на собствения си живот. Как ще се справи Карл с тази непосилна задача? Ще получи ли подкрепа от семейството си? А как ще реагира Силви? Всичко това увлекателно и елегантно ще ви разкаже Джаклин Уилсън.

Тя неслучайно е една от любимите авторки на британските деца с над 100 детски книги зад гърба си. Формулата, с която печели интереса им, ще откриете и в „Целувката”. Книгата засяга все теми, които измъчват тийнейджърите – приятелството, популярността в училище, сексуалната ориентация, смелостта да покажеш истинската си същност, пренебрегването от страна на родителите. Силви, Карл и Миранда пък са образи, чиито мисли и поведение подрастващите читатели лесно откриват у свои познати и съученици. Техните проблеми и реакции са им близки и за тийнейджърите е лесно да се идентифицират с героите на Уилсън. Казано накратко, тя говори на техния език за неща, които ги вълнуват, без следа от назидателност и поучаване, което и предопределя успеха на книгите й.

Книгата бе част от кампания „Северно лято“ на Detskiknigi.com и изд. „Ергон“ и е издадена на български език с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

„Целувката“ е номинирана и за наградата „Бисерче вълшебно“ 2016 в категория „Майстори“.

Автор: Лора Филипова