Трудно е да бъдеш добър, когато си Лошата семка

Появите на хубави картинни книги на нашия пазар не са толкова чести, затова неочакваната среща с такава книга ми носи особено удоволствие. Освен с корицата си, „Лошата семка“ (изд. Таралеж) ме привлече и с името на автора си Джори Джон, когото познаваме от съавторството му с Мак Барнет в „Майлс и Найлс: Пакостниците“.

Какво все пак открих зад корицата с намръщено гледаща слънчогледова семка?

Всеки от нас е срещал дете или възрастен, който се държи лошо. Най-лесно е да приемем, че той си е такъв и нищо не може да се направи по въпроса. Джори Джон и Пийт Осуалд обаче не избират лесния път, а се заемат да покажат на децата не само какво е да си лош, но и защо ставаш такъв.

Лошата семка си знае, че е лош, мно-о-о-о-го лош. Той страни от другите, а когато се среща с тях, се държи ужасно – прережда се на опашките, не изслушва събеседниците си, не си мие ръцете и краката, лъже на поразия. На него това просто му идва отвътре. А дали винаги е бил такъв?

Понякога животът ти започва съвсем обикновено и дори си щастливи, докато някакво ужасно събитие не те лиши от дом и приятели. Как ще реагираш тогава? Дали ще приемеш злощастната си съдба и ще продължиш напред или ще опиташ да отвърнеш с лошотия? Това всеки решава сам.

Именно това е най-хубавата част от историята на Лошата семка – да бъдеш лош не е предопределеност на съдбата, а личен избор.

„Трудно е да си добър, когато така си свикнал да си лош.“

Това установява Лошата семка, а дали упоритостта да следва избрания път ще му помогне, оставям да научите от книгата. В разказването на историята Джори Джон е подпомогнат от илюстрациите на Пийт Осуалд, които веднага ме грабнаха. Харесвам пастелните тонове на илюстрациите, леката хумористична нотка и най-вече близкия план с намръщения поглед на Лошата семка. Благодарение на работата на Осуалд, докато четете, можете да играете с детето си на „Познай семката“. Освен главния герой, който е слънчогледова семка и вероятно бързо ще бъде разпознат, ще срещнете царевично зърно, шушулки с фъстъци, шамфъстък и т.н. 

„Лошата семка“ дава чудесен старт на новия импринт „Таралеж“ на издателство „Вакон“, който ще бъде насочен към литературата за деца от 3 до 6 години. Изборът им е отличен – картинна книга с интригуваща история, която предлага много възможности за разговори с децата, прекрасни илюстрации и хубаво послание без така досадната снизходителност на възрастните и убеждението им, че задължително трябва да им посочат поуката на малките читатели.

Вижте и ревюто на другата им излязла до момента книга „Татко е винаги до мен“.

Представянето на издателството е днес, 16 май, от 18 часа в къща за деца Casita (ул. Цар Асен 37).