„Терорист в леглото“ – силата на предразсъдъците

Норвежкият писател Ендре Люн Ериксен вече е познат на българските деца с поредицата за премеждията на Питбул-Терие. Той дори беше гост на Софийския литературен фестивал през декември 2014 г., когато се срещна с млади читатели. Последната му книга, преведена на български, е с двусмисленото заглавие „Терорист в леглото“ (изд. „ЕМАС“).

Изразът „терорист в леглото“ е отлично попадение, ако искате да привлечете вниманието. Такова заглавие, особено когато става дума за детска книга, освен интерес поражда и известни опасенията за съдържанието й. Ендре Люн Ериксен с лекота разсейва подобни съмнения.

Историята е разказана от името на 11-годишния Адриан, който не е особено популярен сред съучениците си и страда от липсата на приятели. Докато се спуска с шейна и опитва да се впише в групичка съученици (неособено успешно), в гората край пистата попада на изпаднал в безсъзнание мургав тийнейджър. Импулсивно го натоварва на шейната и го скрива в стаята си с идеята той да стане негов приятел.

Сюжетът се заплита, когато тийнейджърът се свестява, но не помни нищо и не говори норвежки. В главата на Адриан с изобилието на гъби след дъжд започват да никнат въпроси. Кое е момчето? Как се казва? Как е попаднало в гората? Дали не е терорист? Защо има отлични умения в пилотирането на самолети в компютърните игри? Защо сглобява изумителни самолети от Лего блокчета? Какво се случва в близката военно-въздушна база?

Адриан прави различни предположения кой е новият му приятел Али, а Ендре Люн Ериксен използва загадката, за да подтикне читателите да осъзнаят в каква голяма степен преценките им са повлияни от външния вид и от предразсъдъците. Именно на предразсъдъци и насаждане на определени стереотипи се дължи основната идея на Адриан, че Али е терорист от арабски произход. На стереотип се дължи и негативното му отношение към съученичката му Марджана.

С щедра доза хумор, изобилие от комични недоразумения и симпатични персонажи авторът води читателя до истината. Без назидателност и сочене с пръст го кара да проумее до какви заблуди може да стигне, когато не е готов да погледне отвъд различията между хората.

Терорист в леглото“ (изд. „ЕМАС“) е забавна история с фантастичен финал, която засяга значими за подрастващите теми като различията между хората, предразсъдъците, стереотипите, приятелството. Успехът на Ериксен в предаване на посланията се дължи в еднаква степен на умението му да се постави на мястото на децата и способността да погледне с хумор към света през техните очи.

Книгата е най-подходяща за читатели между 11 и 14 г. и е добър избор за дискутиране в читателски клубове и групи.

Чудесният превод е на Ева Кънева. Изданието е с твърди корици, което го прави много подходящо за подарък.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.