Такива и онакива истории за…приятелството

За малките деца е най-лесно да възприемат някои правила за поведение и общуване чрез съобразени с възрастта им стихове. Книжките на изд. Златното пате от поредицата „Такива и онакива истории” могат да бъдат от голяма помощ в подобни случаи.

В „Заедно сме най-добре” в гората става наводнение след силен дъжд  и къщите на горските животни са сринати из основи. Всички се вайкат, но Таралежът мъдро заключава:

„Никой сам не ще се справи.

Заедно ще ги поправим.”

Всички се захващат за работа, само Катеричката отказва, защото нейната хралупа не е засегната. Скоро обаче тя ще се окаже в беда и няма да има кой да й помогне. Затова, както ни съветва авторката Савина Попова, не трябва да забравяме:

„Нека всеки разбере,

заедно е най-добре.”

В „Най-верните приятели” се срещаме с Кълвача-зъболекар, баба Меца-магазинерката и Ежко-пощальона. Те са най-добри приятели докато не се скарват по глупав и дребен повод.

Скоро всички те стават жертва на маскиран крадец, но от гордост и сръдня никой не се притичва на помощ на другите. Дали ще се сдобрят и с общи сили ще заловят крадеца? Това ще ви разкаже авторката Женя Живкова, а поуката е известна на всички – приятелите държат един на друг и трябва да си прощават.

====================================================

Книжките от поредицата  са с дебели, цветни страници от мек материал, което ги прави привлекателни и лесни за отгръщане от децата. Стиховете пък им разказват увлекателно защо приятелството, прошката и задружните усилия са важни.

Автор: Лора Филипова