Таен ключ за вселената?!?

Всеки от вас се е вглеждал в нощното небе и се е питал какво ли представляват звездите в действителност и дали там някъде съществува планета подобна на нашата. А какво ще кажете да имате възможност да пътувате из Слънчевата система, да се возите на комета, да прелетите покрай Сатурн, Марс, Земята и да преминете през астероиден поток? Уф, грешка! Това последното не го пожелавам на никого – доста е опасно!

Всичко описано става възможно за Джордж, който е любознателно момче с доста странно семейство. Странно в смисъл, че родителите му се стремят да живеят в най-голяма хармония с природата, което за Джордж конкретно означава, че не му е позволено да има компютър, да гледа телевизия (семейството не ползва електричество) и да яде всякакви храни, които не са домашно приготвени. Но затова пък има за домашен любимец прасе и то не от онези недоразумения декоративните прасета, а истинско – голямо и розово.

Тъкмо прасето Фреди става причина Джордж да се запознае със съседите си – Ерик и неговата дъщеря Ани. За голяма радост на момчето, Ерик се оказва учен-физик и притежател на най-изумителния, мощен и самовлюбен компютър в света – Космос. С помощта на Ерик, Космос и Ани, Джордж ще се запознае с много факти за вселената, а някои ще може да провери и лично. Ерик също ще може да провери лично и на практика теорията си за черните дупки. Макар и не съвсем доброволно.

Ugh!

В книгата на Луси и Стивън Хокинг „Тайният ключ на Джордж за Вселената” си има всичко – и интрига, и злонамерен учен, и смъртна опасност, и научни факти за вселената в изобилие. Това последното да не ви плаши. Множество карета в книгата представят достъпно допълнителна информация за Земята, Слънцето, другите планети от Слънчевата система, Млечния път, кометите, черните дупки, раждането на звездите и планетите и много други изключително интересни неща. За разкош има и цветни снимки на звезди, галактики, мъглявини, планети, луни.

Важните послания в книгата са, че науката е пътят за опознаване на света, включително и невъобразимо далечния и необятен космос, а науката и грижата за планетата трябва да вървят ръка за ръка, за да има човечеството най-голям шанс да оцелее.

За авторите какво да ви кажа? Стивън Хокинг няма нужда от особено представяне – той е един от най-изтъкнатите учени в областта на теоретичната физика в наши дни и популяризатор на науката, а Луси Хокинг е негова дъщеря – автор на статии за английски вестници и два романа.

А кой все пак е тайният ключ на Джордж за вселената? Последвайте го в премеждията му и ще разберете.

Тук можете да прочетете и мнението на Вал Стоева за книгата.

Автор: Лора Филипова