Стрелката ни отвежда отново в Терафамилиар

Гладни ли сте за още една порция митични приключения? Тогава надявайте очилата, разчистете дивана, запарете чая и освободете графика си от излишните задачи, защото изд. „Лютиче“ е готово да ви сервира „Хейли и драконът“. Очакваната втора книга от поредицата Митичните е тук, а Лорън Маганизър отново поднася опасност, динамика и важни послания, подправени с хумор.

Петте митични приятелки Марина, Пипа, Кит, Ембър и Хейли са едва в началото на мисията си. Фамилиарът на Марина (Кракен) а намерен и сега стрелката върху ръката на Ембър искри ярко. Това значи само едно – неин ред е да открие фамилиара си. Момичетата се отправят смело в указаната от знака посока, като изглежда, че се допълват чудесно и силните им черти са в баланс. Но макар да не го показва, Хейли не успява да се настрои на една вълна с другите. Тя е импулсивна, дръзка, невъобразимо смела и безрасъдна и успява да навлече беди върху всички.

Светещата стрелка отвежда момичетата до огромен действащ вулкан. От недрата му нагоре полита фамилиарът на Ембър – впечатляващ огнен феникс! И тъкмо когато решават, че това изпитание е към края си, се появява госпожа Златен гащеризон, която отново се опитва да осуети плановете им и да открадне феникса. Митичните успяват да избягат от нея и да спасят фамилиарите си и Хейли бързо забравя за заплахите пред тях. Вече нейната стрелка свети най-силно и тя определено няма намерение да се бави по пътя към нейното митично същество.

Оказва се обаче, се госпожа Златен гащеризон има немалко поддръжници. Момичетата скоро разбират, че оттук насетне трябва да внимават, да държат очите и ушите си отворени и да избягват лесните решения. Различията между Хейли и приятелките й бързо се увеличават, а тя приема всички техни съвети и разумни доводи за опит да я променят.

„У дома се чувстваше като странната птица в семейството. Майка й и пастрокът й никога не я сравняваха със сестрите й, но помежду им определено имаше различия. Хейли го знаеше. (…) А сега, дори сред митичните, отново изпитваше същото усещане. Даже сред свои хора понякога се чувстваш сам…“

Митичните се впускат в битки, като най-трудните са тези помежду им и в самите тях. Хейли трябва да се научи да разчита на другите и да следва тяхното темпо, което се оказва изненадващо трудно. Накрая тя все пак стига до фамилиара си, а какъв е той – едва ли ще се затрудните да познаете!

„Хейли и драконът“ е силно продължение на историята и добавя още детайли за магическия свят Терафамилиар, за характерите на героите и разбира се – за госпожа Златен гащеризон. Мистерията се заплита, а петте момичета все още не знаят какво ги очаква и най-важното – каква е тяхната роля в света, който познават.

Темата за различията, вътрешни и външни, отново е силно застъпена в книгата. Персонажите са толкова индивидуални и отличителни, че несъмнено всяко дете ще намери в кого да се припознае. Поредицата показва на читателите си, че няма по-добри или по-правилни умения, а всички ставаме по-силни, когато сме заедно.

„И Хейли внезапно осъзна какво може и какво трябва да се направи в цялата ситуация.

МОЖЕШЕ да продължи да се бие с госпожа Златен гащеризон. Едва се сдържаше. Тя беше лудетина! Най-лудата лудетина, лудяла някога. И не се страхуваше от нищо. Знаеше, че може да се справи.

Но ТРЯБВАШЕ ли?“

Въпреки че книгата се фокусира върху Хейли, нейните преживявания и мисли, Ембър също намира своя фамилиар в хода на историята. Искаше ми се тя да има свой роман, в който да се чуе гласът й, да се покаже през нейните очи срещата с огнения феникс. Но пък кой знае какво е намислила Лорън Маганизър занапред! Остава ни да почакаме, за да разберем.

А дотогава поплувайте с кракен, полетете с феникс или пък може би с дракон – вие решавате!