Начало на митичните приключения!

През последните години се забелязват няколко водещи теми в детската литература. Една от тях е връзката с живата природа. Немалко книги обръщат взора ни към неразривното единство с животните и отговорността ни към тях.

„Митичните: Марина и Кракенът“ (изд. „Лютиче“) започва с церемония по случай Деня на свързването, честван в необикновената земя Терафамилиар. Особено важен ден, в който всички 10-годишни деца се срещат и обвързват с животно, наречено фамилиар, определено за техен неотлъчен спътник до края на живота. Марина очаква този момент с така нормалната за нея парализираща тревожност. В ума си тя рисува низ от вероятни провали. В крайна сметка Денят на свързването действително се обръща с главата надолу за нея и още четири момичета – нито едно от тях не намира фамилиара си!

„Запазете спокойствие, милички – призова тя тълпата от десетгодишни деца. – Всички ми се струвате напрегнати. Затова позволете да ви успокоя: това е просто най-важният ден в живота ви. Всичко, което се случи днес, ще се отрази на цялото ви бъдеще.“

Сред суматоха, която случилото се предизвиква, момичетата разбират, че, противно на цялата си обикновеност, са всъщност специални. Те са т.нар. митични – избрани деца, на чиито плещи е поверена задачата да пазят земята от опасности. Техни фамилиари са удивителните същества от митологията и могат да бъдат призовани само посредством приключения и опасности.

И така Марина, Хейли, Кит, Пипа и Ембър се отправят на пътешествие в открито море с „Морска колиба“, окаяният кораб на кметицата Кметсън. Първата им цел е да открият фамилиара на Марина, който, разбира се, се намира незнайно къде, незнайно колко далеч. Още в началото на плаването им обаче корабът започва да потъва, а непозната жена в златен костюм ги преследва, решена на всичко, за да осуети мъгливите им планове.

„Марина ахна. Не си мисли най-лошото. Но естествено, започна да мисли само за това.“

„Марина и Кракенът“ е първа книга от поредицата „Митичните“ на Лорън Магазинър, като всяка част се фокусира върху една от петте нови приятелки и изпитанията им. В „Марина и Кракенът“ светът на Терафамилиар е само загатнат, така че историята за Митичните предполага големи възможности за надграждане на персонажите и действието. Искрено се надявам предстоящите книги да задоволят този глад.

Случващото се в книгата е описано с премерен, симпатичен хумор и се разгръща достатъчно бързо. Ненатрапчивите илюстрации на Мирел Ортега придават завършеност на историята и помагат на читателя неусетно да се сприятели с момичетата. Така вниманието остава фокусирано върху написаното на страниците, което пък прави „Марина и Кракенът“ особено подходящ избор за неуверени читатели, тепърва натрупващи опит и смелост в четенето.

Наред с интересните приключения и вълнуващите опасности, струва си да отбележа и темата за различията, въведена без излишни думи и акцентиране. Момичетата имат свои персоналност и уникален външен вид, както и собствени страхове. Никоя от тях обаче не се опитва да промени другите – израстването им се случва именно защото се приемат такива, каквито са.

Ако имате вкъщи пакостник, който обича приключенията и свежите истории, то „Митичните: Марина и Кракенът“ може да е точно за него. А нищо чудно след това да поиска да му разкажете що е то Кракен, истински ли са нарвалите и откъде произлизат митовете.

 

Вземете книгата с код DK19 от Ozone.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.