Старогръцки митове и легенди за ученици

Зевс, Посейдон, Хера… Звучат ли ви познато тези имена или старогръцките богове ви се струват като тъмна Индия? Ако често се чудите кой кой е в гръцката митология, предлагам да прочетете адаптираните митове и легенди, преразказани специално за ученици.

Книгата “Старограцки легенди и митове, преразказани за ученици по Николай Кун” е невероятен подарък за всеки петокласник, принуден да се оправя с обърканите отношения между гръцките богове, техните семейни драми и безбройните им деца. В нея по достъпен начин са представени най-важните и интересни персонажи в гръцката митология с техните подвизи и божествени постъпки.

Ако не знаете много за Зевс и съпругата му Хера, за вестоносеца Хермес и за водния бог Посейдон, не пропускайте да ги проучите. Подвизите на Херакъл (по-известен с латинското си прозвище Херкулес) ще грабнат вниманието на всеки любопитен (и не толкова) читател, а историята за Тезей, Язон и аргонавтите е в челните места на личната ми класация за най-яки митове.

Ако пък се чудите защо трябва да познавате старогръцката митология, ще ви издам една тайна: винаги е по-приятно да знаеш с какви чудовища ще си имаш работа, ако случайно се окажеш син на някой бог, както се случва с Пърси Джаксън.

Препоръчвам книгата като една от най-приятните адаптации на старогръцките митове и легенди, на които съм попадала в последните години. Е, може и да не разберете какви цветя изникват от капките кръв на богинята Афродита, но пък ще научите тайната на Нарцис и историята за Троянската война.

И ако срещнете силно желание да се сдобиете с един от трите екземпляра, които изд. “Софт Прес” любезно ни предостави за награда, отговорете на въпроса “Кой е шестият подвиг на Херакъл?” тук. Крайният срок в играта ни изтича точно в полунощ на 23.11.2013 г. Победителите ще изтеглим чрез жребий и ще обявим имената им на 02.12.2013 г.