Станете част от онлайн изданието на Панаира на детската книга в Болоня

Панаирът на детската книга в Болоня, чието 57-о издание трябваше да се проведе в периода 30 март–2 април и впоследствие бе окончателно отменен, ще зарадва книгоиздателите и всички творци, свързани с литературата за деца, със специално онлайн издание.

От 4 до 7 май 2020 г. зрителите от цял свят ще могат да проследят дигитални изложби, уебинари, конференции, онлайн присъждане на награди и др. Амбицията на организаторите е чрез онлайн версията да поднесат в пълен обем съдържанието, атмосферата и бизнес възможностите на панаира. Според тях създалата се ситуация представлява уникален шанс за книжния форум да прекрачи тясно професионалните граници и да достигне до широк кръг почитатели на детските книги.

Официалното откриване на платформата е планирано за 4 май с онлайн конференция, посветена на детското книгоиздаване в условията на световна изолация и перспективите пред индустрията. Заедно с обновения сайт ще бъде представен и новия блог Fairtales, който ще следи всичко най-важно от панаира в реално време.

Онлайн изданието на панаира ще спази традицията да бъдат обявени на живо носителите на няколко от най-престижните награди в областта на детското книгоиздаване: Наградата на Болоня за най-добро издателство на детски книги ( 4 май), Наградата „Стрега“ за най-добра детска книга, за която са гласували близо 2000 деца от над 140 училища (6 май), наградата за млади преводачи In altre parole („С други думи“ – 7 май).

Тази година на изложбите ще бъде отделено специално онлайн пространство – BCBF GalleriesОсобено интересна е изложбата A Universe Of Stories. Starring: The Book, посветена на изданията с главен герой книгата. Тя вече е активна:

За първи път дигиталната версия на „Изложбата на илюстраторите“ ще бъде достъпна за зрители по целия свят. Изложбата включва творби на 76 художници от 24 страни, селектирани през януари т.г. от престижно международно жури измежду 2574 кандидати. През 2018 година сред избраниците в „Изложбата на илюстраторите“ беше българската илюстраторка Калина Мухова със свои илюстрации към нямата книга „Балконът“ (изд. „Точица“).

Съпътстващи изложби в сферата на детската илюстрация ще бъдат авторската изложба на Хасан Мусави, носител на Гран При 2019 от Биеналето на илюстрацията в Братислава; изложба, посветена на десетата годишнина на Международната награда за илюстрация на панаира, която ще представи творби на десет художници – носители на наградата; изложба на дванайсет творби, състезаващи се в Silent Book Contest – Gianni De Conno Award – международен конкурс за неми книги, които преодоляват ограниченията на езика и възрастта, като разказват истории само чрез образи.

Дигиталното пространство предлага допълнителни възможности на Панаира на книгата да отвори врати за още по-широк кръг млади таланти. Прочутата Стена на илюстраторите се завръща в нов виртуален вариант от 4 до 7 май. Илюстратори от цял свят ще могат да публикуват своите визитни картички върху Дигиталната Стена в очакване на потенциални партньорства с издатели. Те трябва само да заявят участие до 29 април, като попълнят регистрационната форма.

Сред темите на конференциите и уебинарите ще бъдат увеличаващият се пазар за комикси и графични романи за деца, различни аспекти на илюстрацията за деца, представяне на наградени книги, близките перспективи пред книжарниците и библиотеките след премахване на ограничителните мерки.

Превод: Милена Златарова за AzCheta.com