6 причини да заобичате „Копче за сън“ на Валери Петров

„Копче за сън“ е една от петте приказки, написани от Валери Петров. Можем да я срещнем в различни формати – в комбинация с останалите четири приказки, с меки и твърди корици, без почти никакви илюстрации или дори в красиво самостоятелно издание. Героите от приказката често се разхождат и по театралните сцени. Александра Георгиева ни предлага няколко причини да прочетем тази чудесна история за пореден път. 

1. Езикът в това произведение е великолепен.

Думите звучат изумително! Всяка една от тях е ясна и позната, поставена точно на мястото си. Тя се показва от чекмеджето, пълно с хартия, наднича от лавицата с книги или ни гледа от кашона с играчки..

2. Съчетава се поезия с проза.

Такава чудесна езикова игра е рядкост за литературата въобще, а за детската сякаш е съвсем изключение. Думите на всеки герой са звънко стихотворение, а всяка приказка в приказката е отделен вълшебен свят. Слушането и четенето на „Копче за сън“ демонстрира неизчерпаемите възможности на езика.

3. Историите преминават една в друга с лекота.

Тази приказка се чете на един дъх. Започваш да четеш, облягаш се на меката възглавница и слушаш в захлас. Всяка от изречените думи може да те отведе до следващо приключение. Дори използваното трамвайно билетче носи свой необикновен разказ.

4. Книгата създава приятна атмосфера.

Думите на Валери Петров рисуват уюта, топлината и любовта, с които можем да обграждаме децата си всяка вечер. Забързани и припрени в делника, сякаш рядко виждаме колко са важни и прекрасни детските вечери.

5. „Копче за сън“ ни среща със Сънчо.

Сънчо е мил и магичен. Търпеливо и неусетно той приспива света, а накрая довършва приказките една по една.

„Приказката е добра,

щом добър е края!“

Образът му изчезва от детската митология. Той все по-рядко идва и води децата в Страната на сънищата, вече не разказва приказки по телевизора. Всичко това е обяснимо и може би напълно нормално, но още един приказен герой никога не е излишен.

6. Ето един отличен пример за добра поезия!

Това произведение може да ви послужи като поетичен образец. Да вдъхнови вас и децата ви да четете повече поезия или римувана проза. Това звучене на езика е особено подходящо за малките слушатели и за деца, които се учат да четат. На българския пазар има куп произведения, заслужаващи да им отделите внимание.

И накрая – предизвикателство…

Опитайте да съчините приказка с децата си. Огледайте се наоколо и изберете три съвсем обикновени предмета. След това децата ще забележат отворената врата на балкона (защото вие ще сте я забравили) и ще се отправят на приключение. Може да ги изпратите на строго секретна мисия, за да търсят забравените подаръци от изминалите Коледи. Или бисквити, защото са им се прияли…но какво ли ще се случи, след като разберат, че Оги ги е изял?

„Копче за сън“ е част от:

Приказката ще откриете и в самостоятелна книга, илюстрирана от младата и талантлива художничка Мария Налбантова (изд. „Колибри“).

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.