Спящата красавица. Театър на сенките

Когато едно произведение е добре познато на поколения деца, винаги е много трудно да го представиш по оригинален начин. Нагласите към един или друг образ, към една или друга форма на текста, към добре познатото, с което трудно се разделяме, превръщат задачата на творците в мисия почти невъзможна.

Към тези класически произведения се числи и приказката „Спящата красавица“, която познаваме и като произведение на Братя Грим, и като версия на Шарл Перо („Спящата хубавица“), като Дисни вариант или пък под формата на анимационни филми, адаптирани книги, музикални произведения, театрални постановки и дори приложения за смартфон.

Признавам обаче, че за първи път се сблъсквам с произведението под формата на книга, пресъздаваща проект за театър на сенките.

„Спящата красавица. Театър на сенките“ (изд. „Артлайн Студиос“) представя интерпретация по филма на немската художничка Шарлот „Лоте“ Райнигер, пионер в силуетната анимация. Добре познатата история е преразказана умело, а всяка от сцените, описани в книгата, служи по-скоро като допълнение на щанцования черен картон, изобразяващ силуетите на крал, кралица, духчета и феи, вещици, принцесата и нейния спасител. Посредством тези силуети читателят може да се потопи в магията на театъра на сенките, при това докато чете приказката за лека нощ и насочи от подходящ ъгъл светлината на нощната лампа.

Магията, постигната при представянето на класическата история „Спящата красавица“ посредством силуетите на героите, пренася малките и големи читатели в едно по-различно измерение и ги кара да се почувстват като зрители на истински спектакъл.

Твърдите картонени страници и дебелите корици на луксозното издание пък гарантират, че приказната история ще се запази за поколения напред (стига да внимавате детските ръчички да не повредят нежните картонени силуети в желанието си да ги погалят – много са примамливи!)

Лоте Райнигер (2 юни 1899 – 19 юни 1981 г.) е художничка от немски произход, режисьор и най-вече пионер в изкуството на силуетната анимация. Тя създава над 40 филма, като един от най-известните е „Приключенията на принц Ахмед“ по мотиви от „Приказки от 1001 нощ“, създаден през 1926 г. по поръчка на Луис Хаген. Филмът се смята за първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното, предшестващ „Снежанка и седемте джуджета“ на Уолт Дисни с десетина години.

Любовта на Лоте Райнигер към театъра на сенките се проявява още като дете, когато е запленена от китайското изкуство на кукления театър на сенките. По късно, като тийнейджър, тя се запалва по киното – най-напред чрез филмите със специални ефекти на Жорж Мелиес (историята му е описана увлекателно от Браян Селзник в „Изобретението на Хюго“, изд. „Милениум“), а по-късно чрез филмите на актьора и режисьор Пол Вегенер. Специфичният й стил на работа вдъхновява много творци да използват техниката й, а наследството, което оставя, е повече от впечатляващо. Повече за Лоте Райнигер можете да научите, ако посетите постоянната изложба в Градския музей в Тюбинген, а ето и едно видео към работата й по „Палечка“:

Сигурна съм, че след срещата на децата със „Спящата красавица. Театър на сенките“ (изд. „Артлайн Студиос“), интересът им към направата на домашен театър ще е голяма. За да не се чудите как да се превърнете в творец ала Лоте Райнигер, можете да си вземете фигурите за театър на сенките, изработени от изд. „Бяла лодка“. Те съдържат както фигури на дворци, принцеси и принцове, така и ракети, животни, космически кораби.

Вземете продуктите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да търсим точните книги за Вашето дете.

Спящата красавица. Театър на сенките

Театър на сенките (комплект фигури)

Изобретението на Хюго