Споделено: „Царски пищов. Български писатели“

Приятелите ни от Orange Books винаги успяват да ни изненадат приятно с интересните си идеи. Този път във фокуса им са българските писатели – герои в проекта „Царски пищов“. Ето какво ни разказаха за него Деси и Савина:

Знаем, че вниманието на децата в днешно време е нещо крехко и за да го привлечеш, трябва наистина да поработиш здраво за това. Напоследък все по-често чуваме от наши приятели, които са учители, че учениците не обръщат внимание дори на основните неща в часовете по литература. Съответно – не ги и запомнят и не проявяват голямо желание към задължителната литература. Донякъде е разбираемо.

Децата, а и възрастните, са по-податливи на визуално учене. А ние от Orange Books приемаме жаждата за четене и учене като лична кауза, за която сме готови да се борим. Затова помислихме какво можем да направим. С какво да привлечем вниманието на подрастващите, а и на възрастните? Как да напомним на всички, които са позабравили, че зад най-популярните имена от българската литература се крият цветни и интересни личности, създали страхотни произведения?

“Царски пищов. Български писатели“ е един издателски проект, в който са вложени много любов към българската литература, а и надежда, че интересът към българските писатели не е нещо, което има срок на годност. Проектът представлява тесте от 50 карти с цветни портрети на български писатели. На гърба си всяка карта има по 3 любопитни факта за илюстрираната личност, както и кратка обща информация за живота и творчеството й.

Всичко е синтезирано, кратко и красиво. Това, което целим, е да покажем добре познатите лица и имена от българската литература, но в нова светлина. И да стискаме палци, че това ще е едно добро начало.

В “Царски пищов. Български писатели“ присъстват имена, основната част от които са от задължителната учебна програма по български език и литература. Всяка една от картите може да бъде използвана и като мини царски пищов по обща култура, защото съдържа базови знания плюс слабо известни факти.

Идеята за картите, както и тяхното съдържание, е дело изцяло наша – на Савина Николова и Десислава Желева от изд. Orange Books. Художник на портретите е Албена Лимони, а дизайнът на картите и кутията е дело на Kontur Creative.

Да си подскажем колко са готини българските писатели, искате ли?

 

Вземете картите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, вие помагате за насърчаването на детското четене в България.