Чародейки от цял свят

След Принцесите и Танцьорките, вкъщи послушно се прибраха „Чародейки от цял свят“. Но какво представляват чародейките всъщност? Имат ли специални дарби? Могат ли да летят, да правят добрини? Ще ви разкажа веднагически!

Пътувайки на страниците на книгата, първо се озовах в Париж при Аделаид. Изключително красива и безкрайно срамежлива, един ден тя открива магическите си способности, а именно да става невидима. Възползвайки се от новооткритите си способности, момичето раздава справедливост по улиците на Париж, т.е. в къщите на богатите, превръщайки се в изкусен Робин Худ.

И ако тя не ви е запленила, пробвайте да се запознаете с Нереца – младата италианка, дъщеря на истински вампир! Опълчвайки се срещу баща си, девойката предприема своя опасна мисия. Дали ще успее или ще бъде унищожена, ще трябва да гадаете сами 🙂 Аз прелитам при Нинка от Унгария!

Дарбата на Нинка ми хареса ужасно много. Тя притежава способността да преминава през огледала и да променя хората, захвърляйки лошотията им в специална стая между два свята. Историята на Нинка ми напомни за лей-порталите, които използваха Софи, Джош и Никола Фламел в книгата „Алхимикът“, макар и те да успяха само да преминат от Охай в Париж. Явно огледалата са голяма работа! А, да, Нинка… Дали успя да промени лошите хора и дали ще успее да намери майка си, загубена между огледалните светове, не смятам да ви кажа!

И ако сте решили, че чародейките свършват дотук, не сте познали Tongue out Нали са от цял свят, значи трябва да обикаляме още! За вас не знам, но аз се качвам на магическите страници на книгата и отлитам да изпия един специален лечебен чай в малкото магазинче на лечителката Наяна в Индия. След това ще посетя Кимико в Япония, за да сбъдне тя едно от съкровените ми желания (Да ви го кажа ли? Добре! Искам всички деца, дори и онези, които не харесват книжките, да разберат колко забавни са те и как всеки може да пътува по целия свят, че и извън него, само с книжка в ръка!). От Ела в Австралия се надявам да получа съвет как да гледам любимите си цветя и как да им говоря на „цветонски език“ (ако ви хрумне по-готина дума за езика на цветята, непременно ми пишете!). Пътешествието си ще завърша с кубински ритми (без пури и ром), прелитайки с Йоани над малкия колоритен остров, бдейки за опасностите, дебнещи малките жители на Куба.

Пътешествието ми с чародейките завърши. Но беше великолепно, прекрасно, вдъхновяващо и изумително. Както и при първите две книжки от поредицата, и тази впечатлява с невероятните си илюстрации. Истинско удоволствие ми достави да изучавам внимателно дрехите на Аделаид, тюркоазено-сините очи на Нинка или вампирските одежди на Нереца. А за останалите чародейки просто няма смисъл да говоря…