Софийското читалище, което отива при децата с книги в ръка

Секретарят на НЧ “Неофит Бозвели – 1928 г.″ в столичния район Подуяне се е заел с вдъхновяваща мисия. Борис Самаринов посещава детските градини в района и чете книги на децата в групите. Той вече е посетил 91. ДГ „Слънчев кът“ и 20. ДГ „Жасминов парк“, които се запознаха с „Патилата на метлата“ и чуха как въображението им може да се развихри „Когато дъжд вали“.

„Чета, за да разберат децата в детските градините значението на думата читалище и какво се случва в него. Българското народно читалище е уникална културна институция, вписана в списъка на ЮНЕСКО за опазване на добрите практики на нематериалното културно наследство на човечеството.

 

Четенето и читалището са неразривно свързани, а когато към това прибавим чистите детски емоции, забавлението е гарантирано.“, разказва Борис за причините, които го мотивират да чете на децата във всяка от групите на детските заведения.

 

Амбицията му е да запознае мъниците със съвременните детски книги, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно 2018 и подходящи за тяхната възраст, като сред тях попадат и нехудожествени заглавия от категорията „Нещотърсачи“. Така малките слушатели ще могат да дадат своя глас за любимата си детска книга онлайн на сайта на наградата или с помощта на своите учители до 15 април 2018 г. , а читалището ще е поставило основите за превръщането им в читатели.

Галерия със снимки ще откриете в сайта на Награда „Бисерче вълшебно“ 2018.