Робин Худ – неромантична версия за деца

Историята за английския борец срещу несправедливостта и защитник на бедните Робин Худ е добре позната и усилено експлоатирана в литературата и киното. Във вариантите за деца разказът за живота му обикновено е силно романтичен, като се набляга на добрините, които той прави за бедните с богатствата, отнети от богатите. Когато ми се удаде възможност да прочета версията за деца на тандема Майкъл Морпурго и Майкъл Форман, подходих с лек скептицизъм въпреки безспорния авторитет на всеки от двамата.

„Робин Худ“ (изд. Лабиринт) започва в наши дни, когато след опустошителна буря едно момче се втурва в гората да провери дали любимият му вековен дъб не е пострадал. Заварва дървото изкоренено, а в дупката от корените му намира връх на стрела, част от лък, ловджийски рог и скелет. Последвалият припадък го пренасят, заедно с читателя, в края на 12 век, когато на власт в Англия е крал Ричард Лъвското сърце, а младият Робин наскоро е загубил майка си и е на път да изгуби и баща си заради безчинстващия шериф на Нотингам.

Следва увлекателен, плавен и жив разказ за срещата на момчето Робин с изгнаниците от Шерудската гора, превръщането му в техен водач, дългогодишната борба срещу шерифа и сър Гай от Гизбърн и опитът за освобождаване на пленения от херцога на Австрия английски крал.

Морпурго не залага на свръхдинамично действие, чудотворно преодоляване на опасности и абсолютно героизиране на основните персонажи. Неговият подход е да предложи майсторски описани, задълбочени, психологически по-сложни герои, които търпят развитие, изпитват колебания и допускат грешки, които им струват скъпо. Той не се притеснява да доведе разказа за живота на Робин до самия му злощастен край, въпреки отличната възможност да залъже читателите си с щастлив завършек (крал Ричард бива спасен, а Робин се издига до съветник в кралския двор).

Тази стратегия му позволява да постави доста интересни морални въпроси пред читателите, както прави в края и самият Робин:

„Дали изобщо успяваме да си научим уроците, преди да е станало твърде късно, Ваше Величество?“

Поради всичко това, книгата е подходяща за малко по-големи деца (над 11 г.). За да се насладят в пълна степен на историята, би било хубаво да имат най-обща представа за периода на кръстоносните походи и царуването на Ричард Лъвското сърце. (Много подходяща за целта е „Ричард Лъвското сърце“ от поредицата за запознаване с историята на Фабиан Ленк „Детективи с машина на времето“.) Предварителното познаване на контекста, ще им позволи да оценят в пълна степен мотивите и постъпките на Робин, Марион, Големия Джон, отец Тък, Мич и дори Ричард Лъвското сърце.

„Робин Худ“ е впечатляващо издание – великолепно илюстрирана от Майкъл Форман, с твърди корици, плътна кремава хартия и безупречно художествено оформление. Ако търсите подарък за предстоящите празници за дете между 11 и 14 години, тази книга е отличен и много смислен вариант.

Купете книгата с отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.