Разходка в историята с „Мистичните египтяни“

В Дни на науката с Da Vinci дойде времето да обърнем внимание и на историята! Макар да не попада в списъка с точни науки, историята е вълнуваща и интересна, а и ни помага да разберем по-ясно израза „Не откриваш топлата вода!“.

Ако и вие като нас сте озадачени от начина, по който често са написани учебниците по история, може би е време да посегнете към поредицата „Страховитото в историята“.

Вече ви представихме книгата „Хитроумните гърци“, а с „Мистичните египтяни“ (изд. Егмонт) ще се върнем още по-назад във времето.

Около 5500 г.пр.н.е. екзотичните египтяни се заселили покрай Нил. Те зависели за прехраната си от реката – ежегодното й разливане превръщало съседните земи в плодородни ниви.

Именно затова за тях Нил е свещена река. (След прочитането на книгата ще узнаете за един от начините обикновен човек да се превърне в бог с нейна помощ.)

Подобно на всички книги от поредицата, и тази е чудесно съчетание от увлекателно поднесени факти, забавни мини тестове, вмъкнати тук и там, кратки комиксови истории и превъзходното чувство за хумор на Тери Диъри.

Диъри поддържа интереса на читателите и с интересни класации като топ 10 египетски фараони, топ 10 на най-злочестите занаяти и 10 блажени богове. Не са пропуснати и най-известните артефакти, с които свързваме египтяните – пирамидите и мумиите.

Ще намерите кратък наръчник за мумифициране на труп (не е добра идея да пробвате у дома) и древноегипетски лечебни практики със съмнителна полза (но пък със сигурен ефект на ужас и отвращение).

Не са пропуснати и историите на велики личности като Тутанкамон и Клеопатра.

Докато забавлява читателите си с някои доста странни и страховити подробности за живота и обичаите на древните египтяни, авторът разобличава и някои лъжи, утвърдили като факти в общественото съзнание.

Датите и засуканите египетски имена малко ме затрудниха, но запомних поне 3 основни неща:

  • египтяните вярвали в задгробния живот и че душата „ка“ продължава да живее след смъртта
  • но само, ако тялото на човек бъде запазено (оттам и мумифицирането)
  • най-добре било да си писар (след фараон, разбира се)

С умението си да се постави на мястото на децата и да подбере факти, които предизвикват любопитството им, Тери Диъри успява да ги потопи в атмосферата на Древен Египет.  Задачата му е допълнена и улеснена от илюстрациите на Мартин Браун.

След всичко, което прочетат в „Мистичните египтяни“, на децата без съмнение въпросникът в края на книгата ще се стори фасулска работа. Ако пък след време решат да си припомнят някои факти, показалецът много ще ги улесни.

Преводът на български е на Юлия Чернева, а книгата е най-подходяща за деца над 10 години.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.