Project Literacy цели изкореняване на неграмотността до 2030 година

На 8 септември светът отбеляза Международния ден на грамотността за 50-ти път. За да отбележат този юбилей, 26 от най-големите световни знаменитости от света на киното, музиката, политиката и изкуствата се включват в кампанията Project Literacy (Проект „Грамотност“), съобщава Google Finance.

Project Literacy е глобална кампания срещу неграмотността, подкрепена от UNESCO, чиято цел е до 2030 година нито едно дете да не е застрашено да остане неграмотно. Носителката на „Оскар“, Джулиан Мур е говорител на проекта и в интервю за Yahoo Finance тя споделя:

“Без грамотност не съществува възможност да надминем икономическите и социални ограничения на предишните поколения. Умението да четеш и пишеш може да, и ще, промени живота на бъдещите поколения и ще постави основите за просперитета им. В личен план четенето е това, което навремето разкри света за мен и ме накара да се чувствам по-малко самотна. Всеки заслужава това.“

В рамките на проекта е разработена „Азбука на неграмотността“, която представя чрез всяка буква от азбуката ключов проблем, който е резултат от неграмотността. Например, „G“ представлява неравенството между половете (Gender inequality), тъй като две трети от 757-те милиона души, които не могат да четат, са жени. Зад буквата „P“ се крие бедността (Poverty), защото ако всеки човек на планетата можеше да чете и пише, 171 млн души щяха да избегнат бедността. Зад „Т“ стоят милиарди долари (Trillion dollars), тъй като ограмотяването на човечеството ще добави 1.19 милиарда долара към световната икономика.

“Все още процентът на неграмотните хора в световен мащаб е твърде висок.“, добавя Мур и призовава „Включете се, обърнете внимание, вижте какво можете да направите във вашата общност и дарявайте!“