„Произход” – дали безсмъртието оправдава средствата?

„Произход” на американката Джесика Кори разказва за шестнайсет годишната Пиа – перфектна, безсмъртна, резултат от почти стогодишни научни изследвания и експерименти в таен научно-изследователски лагер насред амазонската джунгла. Нейното предназначение е да стане идеалният учен и да помогне за създаването на раса от себеподобни.

Затвореното общество на Литъл Кейм е нейният свят и мирогледът й е формиран от учените там. Външният свят е непознат за нея, защото може само да я разсее, да я отклони от великата цел.

Поредица от дребни случайности и оползотворени възможности ще й позволи да опита друга гледна точка към Литъл Кейм – буквално и преносно. Пиа напуска научната база тайно, среща се със седемнайсетгодишния Ейо и туземния народ Ай’оа и започва да задава въпроси – за произхода си и всичко, което е приемала за даденост в живота си. Истината е трудно постижима и в крайна сметка няма гаранция, че ще ти хареса.

Книгата е писана за тийнейджъри и в нея ще намерите задължителната любовна драма. В случая между безсмъртна и самотна героиня и атлетичен и умен дивак. Ако затворите очи за услужливите авторски решения за бягствата на Пиа, многословните колебания и захаросаните описания на Ейо, книгата ще ви предостави доста поводи за размисъл. За науката и морала, за целта и средствата, за кръговрата на живота, за саможертвата, любовта, самотата и вечния човешки стремеж към безсмъртие.

А имат ли изобщо хората нужда да са безсмъртни? И дали това може да бъде окончателно решение на човешките проблеми? Това са само част от въпросите, които си задавах, докато четях. Всеки ще намери собствен отговор, но думите на един от персонажите дават добро предложение: ”Перфектен е този, който постъпва перфектно.”

Джесика Кори е успяла да разкаже динамична, интригуваща и ангажираща история с омайващи описания на пищната джунгла, които оставят чудесен дивашко-амазонски привкус в ума на читателя.

Автор: Лора Филипова