Приказките оживяват със златните гласове на България

От своята поява до днес подкастът „Златните приказки“ отзвучава в хиляди български домове. За Световния ден на приказката, 20. март, към златния глас на Диляна Атанасова се присъединяват още 20 обичани гласове, готови да очароват слушателите със знайни и незнайни истории. Ето какви любопитности за своята приказна (във всеки смисъл) кампания сподели Сърцатият подкастър с екипа на „Детски книги“.

Какво те накара да избереш точно тези приказки?

Подборът за мен бе много важна част от успеха на инициативата. Дълго размишлявах кои са онези приказки, които са ми въздействали през годините и са пленявали въображението ми. Като пораснал слушател мечтаех да ги чуя записани от любими и познати гласове.

Разбира се, насочих се към класиките. Част от тях не бях чела с години, развълнувах се истински. Докато правих проучването си, попаднах и на по-нови и не толкова популярни приказки, които усмихнаха детската ми душа. Знаех, че ще се харесат на малките и порасналите слушатели, затова добавих и тях.

Актьорите и изпълнителите имаха свободата да изберат свои любими приказки или да се доверят на моя подбор. Тази симбиоза помежду ни създаде наистина вълнуващ финален списък със заглавия.

Как разбра каква приказка би подхождала на всеки четец?

Представях си мислено как би звучал прочитът на дадения четец, защото вече бях чувала различни роли/гласове от подбраните за кампанията. При куклените актьори от Младежки театър “Николай Бинев” дълго размишлявахме какво да включим в подкаста и минахме през няколко подбора. Някои от четците сами споделиха, че предпочитат да прочетат български приказки, други пък желаеха да се включат с някои по-непопулярни, трети държаха на свои любими писатели. Доверих се на вътрешния си усет и на професионализма на хората, поканени да се включат в кампанията.

Наша цел беше да включим приказки, които всеки четец да усети и да преживее, така че наистина да чете с душа и сърце.

Най-трудният подбор беше може би при приказките, които представиха 6-те талантливи деца от програмата “Rising stars” на ЧМУ “Voice Academy”. С издателство “Миранда” се бяхме спрели на други приказки в началото, но впоследствие открихме още по-подходящи – “Песничка за карнавала”, чрез която най-малките развиват своята музикалност, и “Парченце луна на керемидения покрив”, подходяща за по-големи слушатели. „Деца четат за деца“ е още една сбъдната мечта, чрез която дадохме път на младите и си припомнихме, че вълшебството е част от пътя на подрастващите.

Има ли според теб „мъжки” и „женски” приказки, или полът на четеца не повлиява възприемането на историята?

Много се вълнувах, че най-после в подкаста ще чуем мъжки гласове. Смея да твърдя, че сътворихме голямо разнообразие от красиви прочити на приказки благодарение на силата, която се крие и зад мъжките гласове. Вярвам, че мъжете могат да четат и разказват приказки и се надявам с тази кампания да сме насърчили повече бащи и дядовци да го направят за децата и внуците си.

За някои от приказките, на които се спряхме, полът на четеца би подпомогнал възприемането на историята по по-добър начин.

“Неродена мома” например звучи по-въздействащо, когато е прочетена от женски глас – Василка Сугарева се справи брилянтно – а “Златното съкровище” оживя по възможно най-красив начин чрез гласа на Симеон Владов.

Цялостно най-голямо значение за мен има това да позволиш на гласа си да се вълнува между редовете така, както се е вълнувал, когато си бил дете.

Кога е най-подходящо да си пуснем Приказките от златни гласове? Ще ни приспят ли те, или ще ни подготвят за новия ден?

Мисля си, че всички те могат отлично да ни успокоят, да ни помогнат да се отпуснем и насладим на магията.

Почти всички участници в кампанията са ни докосвали през годините с работата си в дублажа, актьорството или на сцената, и са дали гласовете си на любими герои. Заедно ние подарихме съвременно вълшебство на съвременните деца. За мен най-ценното е, че тези епизоди остават в подкаста и всеки може да ги слуша, когато му се прииска някой да му почете за лека нощ или за нов по-ведър и усмихнат ден.

А може би златните гласове са навсякъде около нас? Заслушваш ли се в хората, които срещаш и с които се разминаваш навън?

Абсолютно! Често се заслушвам. А в колко детски гласове се крият светове и само чакат да се разкрият!

Какво да очакваме от Златните приказки в бъдеще?

Планирала съм някои новости. Ще се насоча към бъдещите и настоящите читатели с откъси от съвременни детски романи (към момента работя по няколко такива), обмислям гост-кампании, както и, на по-късен етап, прочити от родители и деца (за #мамачетеприказки вече имам няколко прекрасни гласове). Надявам се до края на годината да включа и дългоочаквания откъс от моята първа детска книга, която е в процес на работа.

Предстоят нови и вълнуващи партньорства, с които, вярвам, ще продължим да насърчаваме детското четене.

В нашето голямо златно семейство все така ще споделяме и любими аудио приказки – класически и съвременни – както и стихотворения и гатанки, ревюта на детски книги и много литературни изненади.

Интервюто проведе: Гергана Димитрова

Снимки в статията и на корицата: Диляна Атанасова