Познай героя: ден 11 – Хемулът

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНИТЕ“.

В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Първата ни седмична награда грабна Стефан Ганчев, а днес е последният ден, в който вие можете да изпратите името си в цилиндъра на магьосника за втората седмична награда!

 Познайте кой е героят на снимката:

Хемулите, живеещи в Муминската долина, силно вярват в реда. Харесва им да се налагат над другите и очакват те да спазват всички правила до последната запетая. Хемулите изобщо не умеят да се вслушват в чуждото мнение, а чувството за хумор им е абсолютно непознато.

Колекционирането на разни неща се е превърнало във важно хоби за много от хемулите, което не им оставя време да размишляват за други неща. Веднъж започнали да колекционират марки или растения, те са способни бавно и методично да се придвижват напред, докато съберат целия комплект. А в момента, в който колекцията им е пълна, те незабавно изнамират нещо друго, което да събират.

Хемулите могат да бъдат доста плашещи, когато са раздразнени, а дори и да ти мислят доброто, твърдоглавостта им може да причини доста неприятности. Въпреки тези общи характеристики, всеки от хемулите има свои собствени особености. Докато Хемулката – директор на сиропиталището за мумини – е от здравомислещите натури, които трудно се разчувстват, колекционерът на марки е в състояние да изпадне в тотално отчаяние, че колекцията му е пълна.

Както споделя татко Мумин, „хемулите имат грамадни крака и нямат чувство за хумор. Носовете им са щръкнали и леко сплеснати, а козината им е сплъстена на кичури. Хемулите правят разни работи не за собствено удоволствие, а само защото така трябва…“.