Ползата от повторението или повторението – майка на знанието :)

Може би сте чували или от собствен опит знаете, че децата пробват нова храна няколко пъти преди да свикнат с новия вкус. Същият принцип действа и при четенето. Един прочит не е достатъчен. Всеки път, когато Вашето дете чете книга или Вие му четете, то обръща внимание на нещо ново и различно, особено, ако ние – родителите акцентираме върху определен герой от книгата. По време на първото четене детето може би ще се фокусира само върху картинките, при повторно четене на книжката – може би ще чуе историята, а на по-късен етап – ще забележи римите в текста. В друг случай малкият познайник ще улови значението на новите думи. Препрочитането на книжката не е задължително да бъде веднага след първия прочит, дори не е нужно да се случи в същата седмица. Може да прочетем книжката няколко пъти през Януари и после да се върнем към нея чак през Април. По този начин Вашето детенце ще знае повече за книжките и ще обича да се връща към добре познатите и любими стари истории.

Разбира се, няма точна наука за начина, по който да четем на децата ни, но има няколко стратегии, които са горещо препоръчани и помагат на детето да разбере историята, докато му четем:

  • Модел на подражание или демонстрация на действия ни. Всеки път, когато обръщаме страница от книжката, можем да показваме на детето как точно го правим и да акцентираме върху това: „Сега ще обърна на другата страница.”
  • Разсъждаването ни на глас помага на децата да се научат как те трябва да мислят: „А, виж ти, тези думи звучат еднакво, има рима: гривна – дивна. Звучат по един и същи начин в края на думата.”
  • Информирайки ги за ситуацията с подробни обяснения: „Кравите обикновено живеят във ферми на село, те не живеят в джунглата.”
  • Обяснения с цел да се изясни нещо, което може да им се стори объркващо: „Гъсеницата има стомашни болки, понеже е преяла. Понякога нашите коремчета ни болят, тъй като сме яли прекалено много.”
  • Задаването на въпроси с цел да насочим мисленето на детето да разбере по-добре случващите се събития: „Как мислиш, че ще се почувства момчето като разбере, че снежната му топка се е стопила?” Задаването на въпроси помага да се развият способностите на детето да бъде критично, да се справя с решаването на проблеми и конфликти.

И най-накрая, но не на последно място, хубаво е да имаме тихо място за четене, но не бива да се ограничаваме в определено място и време, а трябва да четем навсякъде и по всяко време.