По следите на „Капитан Немо“

Името на Жул Верн вероятно предизвиква само неясни асоциации в главите на повечето днешни тийнове, но положението е съвсем различно за предишните поколения. За тях френският писател е със звезден статут подобен на този на Рик Риърдън, Сюзан Колинс, Касандра Клеър или Вероника Рот. Четвъртата книга от поредицата „Запази историята” се е заела със задачата да представи класиката “Капитан Немо” (изд. Сиела), преразказана на разбираем за децата език. На 80-тина страници Дейв Егърс събира прочутата история на един от създателите на научната фантастика за гениалния капитан и неговата „Наутилус”.

Разказвач е наш съвременник – 14-годишният Консуело, чийто чичо Пиер Арондакс е океанограф. Така по време на лятната си ваканция момчето се оказва на борда на кораба „Ейбрахам Линкълн” в преследване на страховито и неуловимо морско чудовище, което потапя риболовни кораби из всички океани и морета. Предположенията за съществото варират от гигантска сепия до необичайно голям нарвал. Напрежението расте докато накрая срещата на екипажа на „Ейбрахам Линкълн” със звяра става факт, както и потъването на кораба. Консуело, Арондакс и китоловецът Нед Ланд по чудо се спасяват. А още по-чудното е, че се изправят лице в лице с чудовището и неговия „мозък”.

Каква е истината за него? Оправдава ли целта средствата? Трябва ли да съдим за хората според отношението им или според действията им в критични ситуации? Макар да е събрал историята в много малък обем, Дейв Егърс ще ви накара да си зададете тези и още много въпроси, които не са изгубили своята актуалност, независимо че оригиналната творба на Жул Верн е издадена за първи път през 1870 година.

Книгата включва и послеслов от самия Дейв Егърс, в който разказва за подхода си при преразказа и желанието да даде различна гледна точка към едно от най-известните класически научно-фантастични заглавия. Особено полезна за по-младите читатели е кратката информация за Жул Верн и контекста, в който е писан романа.

Едва ли ще изненадам някого, ако разкрия, че сеещият смърт морски звяр е дело на човешка мисъл и ръце. Хората отдавна са се доказали като брилянтни умове в изнамирането на начини да навредят на себеподобните си и на природата. А понякога извратената им гениалност стига дотам да оправдава извършването на убийства със защитаването на висш идеал като опазването на световния океан и обитателите му.

Замисълът на поредицата „Запази историята” на писателя Алесандро Барико е достоен за възхищение. Чрез преразкази в рамките на 100-тина страница, направени от автори от различни страни и националности, тя представя някои от големите литературни шедьоври на днешните млади читатели, които иначе едва ли биха посегнали към тях заради обема, описателния стил или липсата на знания за времето, в което са писани. Някои възрастни биха се възмутили от такова посегателство върху оригиналните текстове и „смилането“ им, но истината е, че иначе те биха останали забравени от новите поколения.

Прочетете и ревюто на „Престъпление и наказание” от същата поредица.

Автор: Лора Филипова