Писателката Бевърли Клиъри почина на 104 години

Детската писателка Бевърли Клиъри е починала във вторник в Калифорния на 104 години, съобщава американското Национално обществено радио, позовавайки се на съобщение на издателите й от Harper Collins.

Клиъри е позната и на българските читатели с книгите си за Рамона Куимби и сестра й Бийзъс, Хенри Хъгинс, Мич и Ейми. През 2013 година “Детски книги” проведе кампанията „Читателска щафета 3 мини“ именно с книгите на Бевърли Клиъри.

Писателката е родена на 12 април 1916 г. в Орегон, САЩ, и е работила като детска библиотекарка. „Хенри Хъгинс” (изд. „Милениум“) е първата й книга. Тя е отговорът на младата библиотекарка на нечетящите момчета от местното училище, които възкликват „Къде са книгите за деца като нас?”, докато се опитват да намерят четива, които са им интересни.

През годините „Хенри Хъгинс“ е последвана от над 30 книги за деца, преведени на повече от 25 езика и продадени в над 91 млн. екземпляра по целия свят.

Бевърли Kлиъри е носителка на множество отличия за книгите си деца, сред които медал „Нюбери“ през 1984 г. за „Скъпи г-н Хеншоу“ и наградата „Лора Ингълс Уайлдър“ на Американската библиотечна асоциация през 1975 г.

Тя е и номинацията на САЩ за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ през 1984 г. През 2000 г. е обявена за „Жива легенда“ от Конгресната библиотека на САЩ заради приноса си към детската литература.

На рождения й ден, 12 април, почитателите й отбелязват и D.E.A.R. Day (Drop Everything and Read – “Остави всичко друго и чети”).