Пътят към книгите на децата от тервелската ДГ „Детелина“

За екипа на фондация „Детски книги“ срещата на децата с книгите още в детската градина е от изключителна важност. Затова много се радваме, когато получим ето такова писмо:

Ние сме децата от група „Мечо Пух“ на ДГ 1 „Детелина“ в гр. Тервел. Както всички деца и ние обичаме приказките и книжките с шарени картинки. Обичаме да слушаме приказки за принцеси и принцове, за феи, магьосници, животни. Всеки ден в детската градина заспиваме с приказка.

Имаме си библиотека в групата, книгите за която са подарени от нашите родители и от приятели на детската градина. Любимото ни място е „Къта за четене в групата“, където седнали на възглавнички слушаме приказка и разглеждаме книжки. Редовно посещаваме библиотеката в НЧ „Димитър Дончев- Доктора“ в нашия град, където има издадена читателска карта на името на група „Мечо Пух“. Връщаме книгите в срок и ги пазим чисти и здрави.

Нещо, с което много се гордеем са книжките, изработени от нас. А те са :

–          „Нашата първа книжка“ – изработена с помощта на нашите родители;
–          „Рибарят и златната рибка“ – сами нарисувахме епизодите на приказката;
–          „Правилата знаем! Отлично!“ – книга за безопасното движение по пътищата;
–          „В кухнята на мама“ – книга с готварските рецепти на нашите майки, а рисунките – от нас;
–          „ You & I” – говоряща книга по наш eTwinning проект със същото име, изработена заедно с децата от ДГ „Звънче“ – гр. Шумен и деца от гр. Они, Грузия;
–          „Изгубената книжка“ – приказка измислена и илюстрирана от нас.

Скоро ще напуснем нашата детска градина и ще отидем в първи клас. Ще научим буквите и сами ще четем книжки. А пътя към библиотеката вече го знаем!

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.