Пътуващите сандъчета продължават да пътешестват и през лятото

Лятната ваканция е в началото си, а какво по-хубаво през това време децата да се срещнат с нови съвременни детски книги, да приключенстват с нови книжни герои и да се впуснат в щури пътешествия.

„Пътуващите буккросинг сандъчета“ на ББИА нямат да спрат да обикалят библиотеките в страната през лятото и да се срещат с малките български читатели. Ето какви отзиви получихме за някои от тях:

Петя Георгиева, преподавател по български език и литература от СОУ „Христо Ясенов“ в Етрополе, сподели в блога си:

„Днес станахме част от един прекрасен проект за насърчаване на четенето! При нас пристигна Пътуващо сандъче номер 26! С радост ученици от 6. клас си избраха своите приятели за ваканцията.“

Павлина Русева от читалищната библиотека в Мездра ни писа:

„Здравейте, пиша ви от библиотеката при НЧ „Просвета 1925″ – Мездра! Пътуващо сандъче №22 е при нас. Прочетоха се всички книги от него. Голяма част от децата гласуваха за любима книга, други само четоха книгите.

Организирахме 10 колективни четения в 10 колектива от деца на различна възраст. Две от тях бяха в детски градини, а 8 класа четоха колективно. Отделно книгите се даваха индивидуално на активни деца читатели.

Децата много харесаха предложените книги от това сандъче. Благодарим ви, че дадохте възможност на децата от Мездра да се докоснат и прочетат най-новите детски книги, издадени през 2015г.“

 

Пътуващо сандъче №4 пък е в библиотеката на НЧ „Искра – 1928г.“ в с. Цар Самуил.

Как посрещнаха децата „Голяма книга за пирати“ можете да видите от снимките, които ни изпратиха Румянка Лазарова (секретар) и Стефка Василева (библиотекар) на читалището.  

“Пътуващите сандъчета” е проект на Българската библиотечно-информационна асоциация и се реализира с подкрепата на фондация „Детски книги”. Идеята на проекта е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време (45 дни), а след това да продължават към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче.

Повече за проекта можете да научите на https://libchest.wordpress.com/, а ако желаете пътуващо сандъче да посети и Вашата библиотека, можете да се включите като попълните онлайн формуляр за заявка.