От КАКВО се прави бебе?!?

Темата за появата на бебетата и въпросите на малките деца по въпроса винаги са ми изглеждали доста стресиращи. Затова реших да се подготвя за момента, в който Дàниел ще започне да ме разпитва откъде се е появил и искрено се зарадвах на книжката, дошла съвсем скоро на пазара – „От какво се прави бебе“ (изд. „Жанет-45“).

Много шарена и напълно нетрадиционна – това бе първото ми впечатление от творбата на Кори Силвърбърг. Очакванията ми да открия познатите образи на мама и татко в брачното ложе изобщо не се сбъднаха и след първоначалното учудване разбрах всичко! Хитроумното заглавие съвсем ясно заявява темата: ОТ КАКВО, а не КАК се правят бебетата. Допълнението, че четивото е подходящо за всякакви семейства и всякакви деца, изстрелва книжката с доста обиколки пред оскъдните материали, налични на пазара.

Кори Силвърбърг (специалист по сексуално образование) е направил революционен продукт, чрез който родителите от всякакви раси и във всякакви форми на семеен живот могат да отговорят на децата си на два важни въпроса: откъде идват бебетата по принцип и откъде са дошли самите те. Ако детето ви се е появило в традиционната форма на семейно съжителство и по традиционния начин – отговорите може и да са ви ясни. Как обаче се чувстват децата, които знаят, че са заченати ин-витро и това все още звучи като нещо мръсно и ненормално в обществото? Как се появяват бебетата, износени от сурогатни майки? Книгата на Силвърбърг не дава отговор на тези въпроси, но възбужда размишления и полага основата, върху която всеки родител да стъпи, за да даде най-правилните отговори за своето собствено дете. 

Докато превеждате малчугана си през джунглата на яйцеклетките, сперматозоидите и техния танц, ще можете да му обясните защо детето прилича на родителите си, кой помага на бебето да се появи и кой е очаквал с нетърпение появата тъкмо на вашето мъниче. Историите, които ще сътворите заедно при прочита на книжката, ще бъдат най-сигурното доказателство за вашето дете, че то е чакано и желано.

Книгата е с много наситени илюстрации в ярки цветове, които грабват вниманието на малчуганите. Те са дело на канадския илюстратор Фиона Смит. Освен текста за децата, в „От какво се прави бебе“ ще откриете предговор от автора, обясняващ защо тази книжка е различна, както и адрес на уебсайта му – what-makes-a-baby.com. В него ще откриете страхотно видео с автора, от което ще разберете колко наистина гениален е замисълът му. Онова, което истински ме порази, е наличното ръководство за родители в 60 стр. (на английски език), следващо книжката стъпка по стъпка и чрез което всеки възрастен може да поговори с детето си по най-правилния начин за житейските въпроси като появата на бебетата.

Ясно съзнавам, че въпреки интересния замисъл на книгата, тя ще предизвика полемични реакции. Онази част от обществото, готова да шушука зад гърба на някого, че е заченал ин-витро, със сигурност няма да приеме радушно илюстрации на деца, разхождащи се с две майки или с баща в инвалидна количка, или пък с родители от различни раси. Може би ще изглежда скандално, против църковните канони и т.н., но истината е, че всеки има правото на щастие и трябва да може да създава и отглежда деца. Използването на различни технологии в репродукцията е факт и според мен е лицемерно да заблуждаваме децата, че бебетата се носят от щъркел или са създадени единствено в спалнята вкъщи. По-важно е да говорим с децата си и те да знаят, че независимо по какъв начин се появяват бебетата, те са чакани и обичани!

Автор: Вал Стоева