ОТ КАКВО се прави бебе?

Темата за появата на бебетата и въпросите на малките деца по въпроса винаги са ми изглеждали доста стресиращи. Затова реших да се подготвя за момента, в който Дàниел ще започне да ме разпитва откъде се е появил и искрено се зарадвах на книгата, дошла съвсем скоро на пазара – „От какво се прави бебе“ (изд. „Жанет-45“).

Много шарена и напълно нетрадиционна – това бе първото ми впечатление от творбата на Кори Силвърбърг. Очакванията ми да открия познатите образи на мама и татко в брачното ложе изобщо не се оправдаха, но след първоначалното учудване разбрах всичко! Хитроумното заглавие съвсем ясно заявява темата: ОТ КАКВО, а не КАК се правят бебетата. Допълнението, че четивото е подходящо за всякакви семейства и всякакви деца, изстрелва книгата с доста обиколки пред оскъдните материали, налични на пазара.

Кори Силвърбърг (специалист по сексуално образование) е направил революционен продукт, чрез който родителите от всякакви раси и във всякакви форми на семеен живот могат да отговорят на два важни въпроса: откъде идват бебетата по принцип и откъде съм дошъл самият аз. Ако детето ви се е появило в обичайната форма на семейно съжителство и по обичайния начин, отговорите може и да са ви ясни. Как обаче се чувстват децата, които знаят, че са заченати ин витро? Как се появяват бебетата, износени от сурогатни майки?

Книгата на Силвърбърг не дава отговор на тези въпроси, но поражда размишления и полага основата, върху която всеки родител да стъпи, за да предложи най-правилните обяснения на собственото си дете.

Докато превеждате малчугана си през джунглата на яйцеклетките, сперматозоидите и техния танц, ще можете да му обясните защо детето прилича на родителите си, кой помага на бебето да се появи и кой е очаквал с нетърпение появата тъкмо на вашето мъниче. Историите, които ще сътворите заедно при прочита, ще бъдат най-сигурното доказателство за вашето дете, че то е чакано и желано.

Книгата е с много наситени илюстрации в ярки цветове, които грабват вниманието на малчуганите. Те са дело на канадската илюстраторка Фиона Смит. Освен текста за децата, в „От какво се прави бебе“ ще откриете предговор от автора, обясняващ защо тази книга е различна, както и адрес на уебсайта му. Онова, което истински ме порази, е наличното ръководство за родители в 60 стр. (на английски език), чрез което всеки възрастен може да поговори с детето си по точния начин за житейските въпроси като появата на бебетата.

Съзнавам, че въпреки интересния замисъл на книгата, тя ще предизвика полемични реакции. Онази част от обществото, готова да шушука зад гърба на някого, със сигурност няма да приеме радушно илюстрациите на деца, разхождащи се с две майки или с баща в инвалидна количка, или пък с родители от различни раси. Може би ще изглежда скандално, против църковните канони и т.н., но истината е, че всеки има правото на щастие и трябва да може да създава и отглежда деца. Използването на различни технологии в репродукцията е факт и според мен е лицемерно да заблуждаваме децата, че бебетата се носят от щъркели, пчели и зелки. По-важно е децата ни да знаят, че независимо по какъв начин се появяват бебетата, те са чакани и обичани!