Образователните карти на Carrot: Професии

Днес, в училище, всичко се показва. Започваме от звуковете и буквите, минаваме текстовите задачи и стигаме до различни физични и химични процеси.

Всички, които работят в сферата на предучилищното и началното училищно образование, разбират, че трябва да има какво да покажат, за да заинтригуват учениците си. Полагат се много усилия във всяка класна стая да има проектор или интернет, но работата с технологиите никога не е била гаранция за успеха на проведения час.

Има родители, които не гледат с добро око на новите технологии и съчетаването на компютри и учене. Децата пък все по-трудно могат да бъдат заинтригувани, дори и с тяхна помощ. Затова мисля, че е важно да говорим с тях за нещата, които познават и разбират; за които има какво да кажат, но има и какво да научат.

„Какъв искаш да станеш като пораснеш?“ е въпрос, който успява да „разговори“ децата почти винаги. Те могат да си представят какви искат да бъдат и какво могат да правят, когато станат големи. Темата им е близка и позната (всички около тях работят), но в същото време е и достатъчно далечна, за да могат да помечтаят.

Изд. Carrot са направили страхотни карти, които разказват за съвременните професии. Кутията съдържа 72 карти. Всяка от тях е илюстрирана от Вихра Попова. Рисунките ѝ са изчистени от излишни детайли, съвременни и реалистични, изобразяват професията в действие. На обратната страна има кратко, добре структурирано описание и няколко интересни въпроса. Те помагат на децата да научат още, дават повод да започне дискусия, могат да поставят началото на домашна работа или проектна задача.

В моята класна стая аз ги използвам често в работата си, а децата играят с тях в междучасията.

Рано сутрин, в началото на първия час, те все още са сънени, но играта винаги привлича вниманието им. В началото „Познай професията“ им прозвуча бебешки, но след като не успяха да отгатнат мигновено първите няколко, се заинтригуваха и събудиха. Научиха с какво всъщност се занимават счетоводителите, фармацевтите и съдиите. Намираха общото в работата на графичния дизайнер, галериста и художника. Търсеха какви други професии са скрити в училище, освен очевидната.

Използвам картите в часовете по изкуства. С тяхна помощ поставянето на темата е интересно, децата виждат какво ще учат и за какво им е необходимо това. В часовете по математика коментираме за кои професии е необходима тази наука. По същия начин работим и в часовете по природни и обществени науки. В часовете по български език и литература пък съставме чудесни забавни истории с тяхна помощ.

Обсъждахме сме значението и важността на професиите:

  • Има ли най-важна професия?
  • Коя е най-трудната професия?
  • Кои са най-интересните и най-скучните професии?

Изборът на професия е трудно решение. Не всяка интересна професия е подходяща за всекиго. Понякога способностите се разминават с желанията. А понякога, освен способности, трябва и специално образование. С учениците ми коментираме заплащането на труда и дали високата заплата е достатъчна причина за избор на работа.

С порастването на децата, нараства и сложността на въпросите. Картите „Професиите“ ви дават добра отправна точка, за да говорите с децата по темата.

Освен това са чудесно помагало – достатъчно големи са, за да се виждат. Текстовете са кратки и информативни. Въпросите улесняват работата ми, като предлагат различни варианти за продължаване на дискусията. Децата говорят с удоволствие за мечтаната работа. Това им помага да доближат училището и ученето до всекидневието и бъдещето им.

Картите на изд. Carrot можете да закупите с 10% отстъпка с код DK19, въведен в полето „Бележки“ при поръчка от сайта им.