Няма смисъл „Да имитираш съвършенство“!

Поредицата „Мега исТИЙНско“ на изд. „Пан“, заявила ударно своето присъствие на пазара с „Трасьори“ и „Сякаш никога не се е случвало“, продължава да поддържа високото ниво с третата книга „Да имитираш съвършенство“. Авторката Ребека Филипс разказва прямо, без маски и грим, историята на Лекси Шоу, проследявайки пътя й от желанието да изгради перфектния си образ до осъзнаването, че всеки е съвършено несъвършен.

Лекси живее с майка си – масажистка със склонност към ТВ-игри и неудачници. Бащата наркоман ги е изоставил, когато момичето е на четири и от него няма ни вест, ни кост. Поне това е версията, която се тиражира в семейството от години. Лекси е влюбена в златното момче на гимназията Бен, заради когото отчаяно се старае да изгради съвършен имидж на самоуверена млада жена.

„Да копнееш за момче, което ти е тотално извън категорията – без да споменаваме, че изобщо не се интересува от теб – е чиста проба тъжно и жалко. А аз бях работила твърде упорито и бях стигнала твърде далеч, за да допусна отново да ме видят в тази светлина… Незряла майка, отсъстващ баща, на всичкото отгоре нямах особени заложби или умения, които да ми отвличат вниманието или да ме отличават от другите…

…Затова си намерих друго място, на което да принадлежа. Интегрирах се в кръга на най-умните и предизвикващи възхищение хора в училище, смених си имиджа, за да съответства на техния, подведох ги да си мислят, че съм уверена и стабилна, и си осигурих място в привилегированата им клика. С тях се чувствах така, сякаш най-накрая съм преодоляла миналото си.“

На дневна светлина Лекси се топли от сиянието на Бен и компания, но в тъмнината на нощта през прозореца й редовно се промъква Тайлър Флин – грубиян, женкар, със склонност към наркотици и пиянско шофиране. Той е брънка във веригата, която придържа Лекси към истинското й „аз“ и същевременно я спира да се трансформира напълно във фалшивия образ, към когото така отчаяно се стреми.

Забърквайки шеметното начало, Ребека Филипс повежда читателите на едно пътуване през трудностите на порастването, пред които всеки рано или късно се изправя. Лекси ще трябва да реши дали си струва да загърби приятеля си от детинство Нолан, за да бъде поредното звездно гадже на принц Бен. Много усилия ще й коства и справянето с новината, че баща й не е мъртъв – той има семейство и е поел бизнеса на баща си. Наистина ли я е зарязал и защо? Тези въпроси ще тормозят съзнанието й, а изпращането на мейл в търсене на истината ще се окаже едно от най-големите предизвикателства. Както и осъзнаването, че вече не е малкото момиче на мама и трябва да взема сама своите решения.

Докато се люшка между желанието да е перфектна и усилието да скрие тъмните петна в миналото си, Лекси ще направи много грешки. Ще се отдалечи от онези, които наистина държат на нея, ще засегне дори невинната Грейс, за която се грижи като бавачка. Няма да забележи и промяната в Тайлър Флин, защото за нея той е само отдушник, който не заслужава по-голямо внимание. Тези грешки ще се натрупат като къща от карти, която ще рухне в най-неподходящия момент.

Лекси Шоу въплъщава образа на типичната тийнейджърка: неуверена, търсеща себе си, отчаяно вкопчена в желанието да впечатли недостижимия принц на гимназията. Перфектният образ, граден методично ден след ден – подходящите дрехи, премерените думи, очакваното държание, – я поставя в ролята на въжеиграч, изправен пред най-сложния номер в кариерата си. Докато я следва, читателият ще се замисли дали изобщо съществуват съвършени образи и има ли смисъл човек да се стреми към подобен пиедестал. Ребека Филипс умело обрисува историята на обърканото момиче, търсещо себе си, убеждавайки както него, така и читателите, че несъвършенствата често са най-голямата ни сила и чар – те ни правят истински живи и ни карат да се чувстваме добре в кожата си, стига да пораснем достатъчно, за да ги приемем.

Книгата е изключително подходяща за младите дами, преминаващи през бурята на пубертета. Вярвам, че между редовете всяка от тях ще успее да открие и частичка от себе си. От позицията на годините си знам, че да имитираш съвършенство е грешка, която всеки допуска в гимназията и се надявам чрез текста на Ребека Филипс много девойки да оставят този безсмислен период зад гърба си именно във времето на съзряването, без да го пренасят в живота си на възрастни хора.

Преводът на книгата е дело на Яна Грозева, а отговорен редактор на поредицата „Мега исТИЙНско“ е Юлия Спиридонова.

Автор: Вал Стоева