Нови приключения с Минерва Минт

„Всичко може да се случи,

стига да вярваш истински!“

Като малка обичах да си измислям истории. Често сюжетът започваше с откритието, че съм дъщеря на тайнствени родители, които са ме поверили на грижите на мама и татко, но някой ден ще се върнат, за да ме отведат в приказен замък. Изграждах си цели картини – как ще изглежда замъкът, колко стаи ще има, какви дрехи ще нося и т.н. Попадайки на най-новата приключенска поредица „Приключенията на Минерва Минт“ (изд. „ФЮТ“), незабавно се върнах назад в детските си фантазии, макар и по малко по-различен начин.

Всичко започва с вестникарска изрезка от „Ивнинг нюз“. В нея се разказва как госпожа Жералдин Флопс – чистачка на лондонската гара – намира мъничко бебе, забравено в пътна чанта. Момиченцето върви в комплект с том IV. на „Универсална енциклопедия“ от М до Т, с тайнствено писмо до неизвестен господин и с нотариален акт за вила „Гущер“, кацнала върху Адмиралската скала в Пемброуз, Корнуол. Тъй като момиченцето си няма име, госпожа Флопс го кръщава Минерва Минт и двете заминават да живеят във вила „Гущер“ до появата на родителите на малката героиня.

9 години по-късно…

Минерва е със зелени очи, червена коса и лунички. Обича да приютява в безбройните стаи на вила „Гущер“ всякакви животинки като лисиците и язовеца Хуго. Разбира се чудесно със снежните кукумявки и учи сама вкъщи. Дрехи никога не купува – достатъчно е да прерови купищата сандъци, останали от предците й, за да открие удобни дрехи за всичките си хрумвания. В средата на стаята й има жълта палатка, а рушащата се вила предлага на момичето доста забавления. Има само един проблем – Минерва няма никакви приятели!

Точно на деветия си рожден ден девойката получава неочакван подарък. Новата собственичка на пощата – магазин в Пемброуз – госпожа Капуур – изпраща сина си Рави да достави поръчките с провизии на Минерва. Макар и доста уплашен от мрачната слава на страховитата вила „Гущер“, Рави пристига на прага, поставяйки неочакваното начало на страхотно приятелство. Момчето приема поканата да присъства на рождения ден на госпожица Минт и дори обещава да доведе със себе си Томазина Краули – красива, умна и много чаровна любителка на приключенските романи, в която Рави е безнадеждно влюбен.

Съзирайки съмишленици в лицето на новите си приятели, Минерва разказва на Рави и Томазина своята необикновена история за пътната чанта, енциклопедията и писмото. Вдъхновени от идеята за разкриване на загадката, приятелите на Минерва решават да основат „Банда на кукумявките“ и да разнищят тайната за родителите на момичето. Пътят им обаче минава през странна рецепта, съдържаща парченце луна, слуз от охлюв и малинули. Ще успеят ли да набавят всички съставки? Що за растение са малинулите? Трите деца трябва да обединят усилията си, за да намерят отговорите.

Докато провеждат своите разследвания, Минерва, Рави и Томазина са застрашени от бандата на злобния Гилбърт, който има зъб на госпожица Минт. Освен разправиите с грубияна на селото, децата трябва да измислят хитър начин да отпратят мнимите родители на Минерва – измамниците Дафне и Артур, да разгадаят тайнствената рецепта и да се спасят от сигурна смърт! Какви неочаквани обрати им е подготвила авторката Елиза Пуричели Гуера ще разберете от първата книга „Приключенията на Минерва Минт: Бандата на кукумявките“.

Поредицата е подходяща за читателите на възраст 8 – 12 години. Заплетените загадки ще се харесат на всички любители на приключенията, които същевременно не обичат да се затормозяват с дебели томове. Оформлението на книгата е изключително приятно, а чудните илюстрации на Габо Леон Бернщайн помагат на читателите да навлязат в дълбините на историята, създадена от Елиза Гуера. Освен кратката информация за автора и илюстратора в края на книгата, любителите на приключения ще открият и страхотна карта в началото, която ще им покаже в най-точни детайли местоположението на детективските разследвания на тримата герои.

Автор: Вал Стоева