Носителят на Astrid Lindgren Memorial Award 2016 е…

Носителят на Astrid Lindgren Memorial Award 2016 бе обявен на Панаира на детската книга в Болоня чрез директно излъчване от Националната библиотека в Стокхолм. Името й е Мег Рософ – автор на YA книги. 

Събитието бе открито в Illustrator’s Cafe в 12:45 часа от Щафан Форсел (генерален директор на Swedish Arts Council), който заяви, че „една от целите на тази награда е да обърне внимание на качествената литература за деца и юноши“. 

Робърт Ридберг, посланик на Швеция в Италия, припомни на присъстващите, че заветът на Линдгрен ни задължава да се отнасяме с децата като личности и да ги чуваме. Хелън Зигеланд, директор на Astrid Lindgren Memorial Award, представи журито на наградата, състоящо се от двама писатели, илюстратор и литературен агент. Тя поясни, че журито е много важно, защото има около 200 кандидати и изборът е труден, а често и изненадващ. 

Мег Рософ е родена на 16 октомври 1956 г. в Бостън, САЩ. Учи в Harward University, а след това завършва St. Martin’s School of Art в Лондон и остава да живее там. Дебютира като автор през 2004 г. с YA романа си How I Live Now. Написала е 6 YA книги, една новела, няколко книжки с картинки и един роман за възрастни.

„YA книгите на Мег Рософ нашепват както на чувствата, така и на разума. Тя пише за търсенето на смисъл и идентичност в един странен и особен свят, описвайки го чрез своята бляскава проза. Нейните безстрашни и комични истории са единствени по рода си и не оставят читателя безразличен.“

Думи на журито

Запис от директното излъчване можете да видите тук:

Възпоменателната наградата „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата награда в областта на детско-юношеската литература. Целта й е да повишава интереса към детско-юношеската литература, а в основите ѝ е залегнала конвенцията на ООН за правата на детето. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и огранизации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а победителят получава 5 млн. шведски крони (приблизително 500 000 евро). Сред допустимите кандидатури са писатели, илюстратори, автори на устно творчество и активисти за повишаване на грамотността. Сред досегашните носители са Филип Пулман, Морис Сендак, Катрин Патерсън и Шон Тан.

Пътуването до Панаира на детската книга в Болоня на част от екипа на фондация „Детски книги“ с цел представяне на каталог „Детски книги от България. Съвременни писатели и художници“ е финансирано от програма „Мобилност“ за 2016 на Национален фонд „Култура“.