Необикновената книга на емоциите

Емоциите са част от нас, но да ги познаваме и владеем изисква да познаваме добре себе си. При децата ситуацията е още по-сложна, защото те често не разбират какво се случва с тях, защо реагират по определен начин.

Умението да назовават емоциите си води до успокоение и помага на мъниците да растат по-щастливи. Но как да им помогнем да вербализират емоциите, ако не разбираме нищо от психология?

На помощ може да дойде „Необикновената книга на емоциите“ на Киара Пироди (изд. „Робертино“). Написана като разказ от името на малката Анна, книгата предлага на децата да станат свидетели на определени моменти от ежедневието на героинята. Всяка описана случка представя някоя от емоциите, помага на детето да види какви са характерните признаци на определеното чувство, как ни кара да реагираме и как можем да го овладеем.

В сърцето на малката Анна живеят емоциите Тъга, Радост, Гняв, Уплаха, Отвращение, Смущение и Почуда. Всички те имат свои собствени цветове, характерни лицеви изражения и се появяват в определени моменти, но винаги идват поотделно. Сменят местата си лесно, а ако знаеш как да ги владееш, бързо се успокояват и се прибират обратно на мястото си.

Текстовете на Киара Пироди описват ясно и точно какво се случва с Анна във всеки момент, в който някоя от емоциите й се прояви. Потискащата Тъга ни кара да търсим винаги онова, което пропускаме. Радост предизвиква тръпки от щастие и вълнение (та даже и сълзи понякога).

Гняв е готов да унищожи всичко, което му се изпречи на пътя, а Уплаха ни подсказва да бягаме от опасността. Отвращение може да ни предупреди да не се поддаваме на естественото си любопитство. Смущение ни убеждава, че нелепите ситуации, в които изпадаме, трябва да бъдат гледани от друг ъгъл.

Най-неуловима и деликатна от всички емоции е Почуда – явява се внезапно, впечатлява ни и след това бързо изчезва.

„Необикновената книга на емоциите“ на Киара Пироди (изд. „Робертино“) е в голям квадратен формат с твърди корици. Всеки един от разказите на психоложката Пироди е илюстриран с нежните рисунки на Алесандра Манфреди. Те подпомагат детето да визуализира емоциите, да ги разграничи по цветове и лицеви изражения, а след това – да ги свърже с описаните качества и усещания.

Изданието е предназначено за деца над 4 години, но със сигурност изисква активно участие от страна на възрастния. Замисълът да се представят типични случки от ежедневието подпомага мъничето да опознае лесно емоциите, да съпостави преживелиците на Анна със своя собствен опит. Намесата на родителя ще помогне на детето още по-ясно да свърже собствения си опит с героите от книгата, а изграждането на стратегии за справяне с отделните емоции може да се окаже безценен дар.

Ако очаквате да прочетете заедно историята еднократно и да решите проблема с разпознаването и овладяването на детските емоции, вероятно ще бъдете разочаровани. Книгите, посветени на важни и сложни теми, изискват активна работа, разговори, обсъждане – действия, които всъщност се очаква родителят да прави в етапите от развитието на детето си.

„Необикновената книга на емоциите“ е чудесна отправна точка към отглеждането на деца, които умеят да управляват емоциите си. Но извървяването на целия път е споделена отговорност, а водещата роля е на родителя.

 

Книгата ще откриете в сайта на издателството и в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.